Nur Amalina Che Bakri’s Full Explanation

Published On January 5, 2012 |

Yesterday, starting at 5.17pm, a group of local journalists gathered at the 17A1 best student for Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2005, Nur Amalina Che Bakri’s mother’s house to listen for themselves her answers regarding the all the issues circulated on social media.

The conversation was held through a Skype video conference which last over an hour was very friendly in fact the student of Edinburgh University, United Kingdom answered each questions that were asked.

Currently the 24 year old girl who was born December 7 once again became the main headline of local press yesterday; a year after her story was published regarding allegations that she failed her studies abroad and returned to her mother’s house quietly.

The rumour however was not true. Once again, this week, this intelligent girl’s story has been greatly talked about.

Since several days ago the social media were heatedly talking about Nur Amalina’s pictures where she wore leggings that were taken from her Facebook photo archive.

Perhaps this is the price to pay for becoming an icon who is excellent in education making it into an annual routine her family has to face.

Before listening to Nur Amalina’s explanation, this girl’s latest development should be given attention because currently she is also involved in preparing a research paper to be included in medical journals in Europe.

What is to be proud of, besides her medical education, Nur Amalina who achieved outstanding results, was also offered to take an additional degree in pharmacology in a one year period compared to four years.

Certainly it is not easy to struggle with a double degree let alone in a foreign country.

The following is Nur Amalina’s story:

Suitable with the title as best student, Nur Amalina was also wise in handling issues surrounding her and was calm. The first step she did was call her mother, Sabariah Hassan to get some advice.

This is Nur Amalina’s explanation regarding the issue of her pictures in leggings and with a male friend which was widely circulated in the internet. Among the pictures circulated are private collection and was taken without her permission with bad intentions including dishonouring her:

Considering herself as a person expressive in fashion, it is not considered as a license for her to go beyond all boundaries. The leggings seem to expose her skin, but in fact it was bought by her mother.

Nur Amalina was also criticized because it was claimed that she took off her headscarf as soon as she landed overseas. Many assumed Nur Amalina purposely took off her headscarf to adapt with the western country. The best solution is we should listen to her justification:

According to Nur Amalina, she is prepared to accept any reprimand given to her as a life guidance however let it be carried out in a good manner. She also requested that all her personal pictures be removed from the internet because it could arouse various disgraceful perceptions let alone if people who see it do not get the real picture and clarification.

Nur Amalina furthered her studies to United Kingdom eight years ago to study A Level with a sponsorship from Bank Negara Malaysia.

Behind the negative rumours claiming she returned to Malaysia because she failed her studies in 2009, Nur Amalina continued to obtain various excellency in the field she is pursuing. Among it are:

June – current:

Medical Research Intern

Edinburgh Breast Unit WGH & Cancer Research UK, Edinburgh

Feb – May 2010

ERASMUS Research Intern

CHDR, The Netherlands

Aug – Sept 2009

District Medical Officer

Meru District Hospital, Tanzania

Worked in the maternity, pediatric, HIV and emergency ward.

While we are all criticizing how un-Islamic Nur Amalina is, she also did community service by teaching English not in a condominium or bungalow, instead at the Orphanage, Tanzania and Zanzibar in 2009.

She also taught the same language since 2008 until now at Bergamo Scoule Elemtare, Italy.

For her research work, Nur Amalina is currently busy preparing drafts for the final chapter of “Reproductive: Obstetrics and Gynaecology” in ABC of Medically Unexplained Symptoms 2011/2012 under the supervision of Dr Andrew Horne, Gynaecologist Consultant, Royal Infirmary of Edinburgh, University of Edinburgh.

She is writing a book chapter on medically unexplained symptoms in obstetrics and gynaecology, which involved chronic pelvic pain, dyspareunia and vulvodynia.

While we are all great in writing on blogs/twitter/facebook like me, Nur Amalina is also in the process of completing a manuscript for a publication in the Journal of Clinical Oncology for the research “The resection of lymph nodes and the consequences in survival rate of patients with breast cancer (2011/12)” under the supervision of Prof Mike Dixon, Professor of Surgery and Consultant Surgeon, Edinburgh Breast Unit, Western General Hospital.

The reality is, behind the humble nature portrayed by Nur Amalina throughout the video chat, I felt that we should support her and always pray for her success because she is the hope for the next generation.

And to Nur Amalina, I myself hope and pray that this will continue to be in our hearts and memories – our culture and religious teachings by taking previous cases as a lesson.

And to those who continue to criticize this girl, do you all know her achievements? Does she eat or not abroad? Who takes care of her when she is ill? Did we not learn that all that as part of our customs?

Nur Amalina, I know you are reading this – my prayers for you, be strong and remember to continue to take care of her family’s name and our religion. Thank you for the wonderful chat that we had yesterday! -www.hazrey.com

  • http://azlijamilphotography.wordpress.com/ Azli Jamil

    As I’ve written somewhere else before, ” women wearing tudung = men not wearing shorts”.
    Doesn’t say anything about the heart.  Do good because we are good people and if that gets us to heaven, that is good.

  • Mohamad Faizul Abu Hanifa

    Just because she’s a celebrity, it doesn’t mean that she has no right to take control of her life. It is her right to do whatever she wants and of course, being a public figure, she is confined to certain degree of social responsibility. However, that should be kept to a level that does not offend her and her family. The allegations were simply absurd and partial. I’m saying this because I’m a Medical student who sat for my SPM just one year after she had. I’m proud of her achievements and it inspires me to be better. And I think everyone should take her progress as an inspiration as opposed to randomly trashing her with groundless accusations…Amalina, I hope the best for you….Stay humble and continue being the person that you are. May god bless you…

  • Armifaizal

    She is loosing herself before meeting her true self…

  • Soulbro1986

    owh so the media thinks they can cloud up all her western-lifestyleness with her various excellent results? well, i don’t think so. no no no.

  • Harry_mao

    That’s me in the corner, that’s me in the spot light, I’m losing my religion…… (R.E.M)

  • Penyu

    bonggok 

  • #Notimpressed

    the point of this article is? are you saying, a person can lose themselves morally, that’s fine as long as they don’t neglect their studies. is that it?

  • Q0l0p

    Memakai tudung kerana menghormati Majlis, bukan LilLahhi Taala???. so sad….

  • muslimah

    lets face the fact…. sponsored students majority SPOIL…. This is not the first case. Why Tudung is OFF????? nak glamor la ….. never forget u need to answer the creator.. Keseronokan dunia hanya utk sementara shj

    • mimie_rfykah

      assalamualakium, saudara. saya sebagai sponsor student nak beritahu saya sedikit terasa dengan kenyataan saudara. ”
      sponsored students majority SPOIL”? 
      saya rasa x patut anda berkata begitu. jangan judge kami semua melalui apa yang kamu nampak secara dasarnya. anda tak tau kesukaran kami di sini dalam menimba ilmu. dari apa yang saya nampak, alhamdulillah most of my friend yang study overseas mampu mengekalkan tudung mereka dan lebih giat menyebarkan dakwah islamiah di sini berbanding orang di tanah air. bukan nak membangga diri. saya hanya menyatakan pendapat saya berdasarkan apa yang saya tahu.

      mungkin saudari amalina telah tersalah langkah. kita manusia, x lari dari kesilapan. kita sepatutnya mendoakan dia.  semoga dia kembali ke jalan Allah. amin.

      • insan lemah

        sy setuju…plajar sponsor yg msalah mgkin 0.1%..orang cpat sgt menilai..kwn sy plajar sponsor jgk..alhmdllah dia masih mcm dulu..

  • sadw

    memalukan kaum wanita dan islam….. ibu n ayah nur amalina che bakri apa sudah jadi dgn pendidikan anak anda

  • Zazu_83

    Tingginya ilmu seseorang tidak bermaksud tinggi ilmiah dan jati diri..sgt menyedihkan

    • Lala

      SETUJU!!!!

  • Q0l0p

    Kalau ada majlis Poolside summer barbeque kat sana yang lebih sesuai memerlukan tetamu memakai bikini…. agaknya dia pakai apa ekh…Hormat majlis ker atau adat resam Melayu dan suruhan Allah yang dia amik kira?

    • jun

      pulak??? hey bahlol, nie takde kena mengena dgn pakai bikini. lu pikir la sendiri…nasihat diri sendiri tu before nasihat kan org lain!

      • Tamu

        memang bahalol…kau la yang bahalol seb…bahlol bahalol bahalol..seb bahalol !!!!

      • q0l0p

        Apa nak marah marah bro… Aku cuma tanya  dia jer.. Nak “Hormat Majlis” ker atau masih berpendirian sebagai orang Islam.

  • http://pulse.yahoo.com/_G25L3JUDY6ADZX3IGUOUD74GIE leuve

    Biar la die nak pakai legging ke berkawan ngan lelaki ke, kaler rambut blonde ke…die punye pilihan hidup.. yang penting niat die… die nak fit in dalam environment die kot tu yang die try to adapt. People change. Nak jadi seksi da memang jati diri die kot, daripade bpure2..maybe thats the path she found, thats her life her choice, leave her alone lah..

    • Farlee129

      tak boleh macam tu kawan… kita kena tgur bende yang salah… kalau tak tegur, bende tu akn danggap perkara biasa.. biasa dah jadi perkara biasa, dah tak nampak bende tu salah.. lagi pom orang yg melihat tetapi tidak mencegah walaupun dengan hati, dia akan dipersoalkan nanti… tapi sampai bila nak mencegah dengan hati jer??
      kita tak perlu nak tunggu diri sempurna dulu baru nak mencegah,.. bila kita tegur orang scra tdk lgsung bende tu akn berbalik kpd kta jgak…
      Allahua’lam…

    • Lala

      if most of us thinking like u..islam akan diperlekehkan..sungguh cetek ilmumu wahai leuve..smoga pintu hati mu terbuka..

    • Iman4us

      tah bleh biar macam tu jer,kene tegur jugak,tapi kalau dah tegur dia masih tak berubah,kite berserah pada Allah

    • Aisyah

      ingat mengingati akan mengangkat darjat orang mukmin..Orang mukmin ini bersaudara..cubit peha kiri peha kanan pun terasa…memang kubur lain-lain, sebab kubur lain-lain la kita perlu saling bantu membantu..semasa di dunia..(=

    • yue_ae

      niat mmg pnting, but that’s not all .
      besides, x de org taw someone’s real attention ..

  • Rm580916

    ceteknya iman, ceteknya ilmu………..ini la sebabnya org pompuan tak boleh berjalan sendirian tanpa muhrim…..

  • Di.Ti

    Ami, semua orang berhak atas aksi2 sendiri, selagi tak memalukan agama keluarga dan diri sendiri.
    Awk kena faham setengah bangsa melayu kita ini bangsa kosong suka sangat komen tapi diri sendiri tak cerminkan.
    You just take it with a pinch of salt and ignor the bansat and rascals.
    I am proud of your achivements.

    • aiyaa

      nampak sangat awak ni jahil..’berhak atas aksi2 sendiri’..tangan, kaki, mata, hidung dan semua nya hak kita ke?…aiyaaa..inilah orang islam, ke awak bukan islam…rasa awak dah tersinggung ni, maaflah yea…

  • Halimyazam

    Terima teguran dengan ikhlas. Bertaubat dan berusaha memperbaiki diri. Elakkan diri daripada menjadi objek fitnah dengan berpakaian yang sesuai dan berkelakuan yang sesuai dengan budaya timur dan selari kehendak Islam. Jadilah Islam dan Melayu sejati. Berusahalah memperbaiki diri agar terus menjadi ideola adik-adik yang ingin berjaya dan berusahalah memperbaiki diri agar menjadi kebanggaan negara. Semua orang buat silap. Tetapi baliklah ke pangkal jalan insyAllah anakanda akan berjaya.

  • http://pulse.yahoo.com/_Q3DSTY2CQPBWJ4EAH7KWX6KEOA jim

    Ya Allah.. Bukakanlah hatinya.. Kuatkanlah Imannya..

  • Lala

    Geram btol aku ngn pmpuan ni..nmpk sgt xde akidah..malang la ur parents amalina hv u as their children..ksian ayahmu terpaksa menanggung dosamu di akhirat kelak!!

    • Ika

      You’re stupid and should just shut up. Wait, do you understand English?

      • joi

        Lala should know if she (can) read the article above!

        • :D

          agaknya Lala ni tinggi giler akidahnya… hebat dan maksum… confirm masuk syurga… sebab tu berani cakap mcm tuh!

          • whoever

            hahaha yea i think so..lala get a life and study ur religion! jgn jd buta!

      • Putera_kgbaru

        who the hell are you saying other people stupid? if you want to go to hell..go alone…do not drag others…while we are still alive we care among ourselves because kubur lain lain…so dalam kubur kita tak boleh tolong menolong lagi…kalau nak tolong pun masa dalam duni ini lah kita tolong ingatkan sedara kita yg lalai

  • Ahmadhadi09

    It is well known for Malaysian Muslims to loosen up when overseas due to the restrictions imposed in Malaysia. Anyway it’s your own business to westernized, just as people say “when in Rome, do what the romans do”. So syok sendiri in UK? Continue with what you are doing. If the extremists are giving you too much pressure, just change like the petronas scholarship Malay boy

    • Anak Saim

      I agree. In Malaysian universities, the students tend to focus more on their appearance when in actual fact their brains are sometimes empty without any analytical thinking. Kerajaan bagi duit PTPTN untuk pelajaran tapi dia beli handphone instead of books. I have been to many universities and some of the students bergaya mengalahkan orang yang bergaji besar. Janganlah harapkan pakaian jer yang islamic tapi berpegang tangan dengan boyfren & abaikan pelajaran. Contohilah Amalina yang kuat jatidiri & berilmu.
       

  • Just nobody

    To Bloggers out there….remove la photos dia as her wish. Betul la dia cakap tu…gmbr2 tu semua privacy utk dia.

    To Amalina’s family especially her mom….terima kasih melahirkan Amalina yang Insya Allah akan membanggakan Malaysian with all her excellent pencapaian dalam bidangnya. And hopefully pencapaian cemerlangnya seiring dengan pencapaian agamanya.

    To Amalina, i love you dear. I adore you! I doakan you’ll success in your life and tidak ketinggalan di akhirat kelak.

    • Putera_kgbaru

      “tidak ketinggalan di akhirat kelak” ? Hidup didunia berso-sial…tak tutup aurat awak nak minta kebaikan di akhirat? sepatutnya awak nasihat dia supaya jadi muslimah yang mukmin dulu….buang gambar2 tu pun tak memberki apa2 kesan kalau tuan empunya diri tidak mempunyai sahsiah sebagai muslimah sejati

      • whoever

        cam bagus je ayat… tak tutup aurat tak semestinya tak beriman.. alahai kaji la semula ayat2 alquran.. jgn duk makan suap apa yg ustaz and ustazah ajar…

  • ummi

    kalau hidup berlandaskan akal manusia je, memang mcm ni…no point of having a long list of educational achievement or contribution or whatsoever kalau islamic foundation tergadai..

    • :D

      how do you know that her islamic foundation tergadai?? nobody is perfect ok… and dia takde la hanyut… even if u duduk sebilik dgn dia kat sana and you know her luar and dalam kain, belum tentu u tau tahap keimanan dia ok…

      • Anak Saim

        Setuju dengan :D. Just read her list of achievements and then decide…penat reporter tulis all her achievements yang perlu dibanggakan oleh semua pelajar muslim di mana2 saja…

      • derp

        dye rambut = solat x sah. solat itu tiang _____ (kalau x dapat isi tempat kosong jangan pandai2 nak ckp orang lain)

        • Yue_ae

          yup. islam ajar, dye rambut-solat x sah .
          but islam never taught that we can point straightly to certain someone saying solat nye x sah . 
          Get a grip, man .

    • whoever

      kan tuhan jadikan dunia dan akhirat.. dua2 sama penting.. ramai je org yg pki tudung tp pki leggings see through… i’m in uk and i’ve seen many malaysians yg pki tudung do that.. i am not a hijabi, i am not prepared to carry the image of a hijabi.. so don’t judge us the non-hijabi as tak beriman! just get a life! do more research on islam! get ur islamic foundation right!

  • Ravee312

    She’s a bright person…just accept her intelligence. Why are you people judging her personal life? What gives you people the right to judge her morally? Why is it in Malaysia, everything has to do with race and religion?? Bunch of hypocrites….

    • frust ngan amalina

      masalahnya dia orang Islam lah pakcik…

      • seb

        and???????

        • Putera_kgbaru

          kalau dia orang kapir, lantak dia la….

        • :D

          so, kalau dia tak pakai tudung, dia tak cukup Islam kah?? please laa… maksum nya anda tuhh…

          • Mar

            Biasala orang dah dewasa kenala bergaya sikit… apala dia orang ni… Yuna pakai seluar ketat pun nak komen…asyik cari salah orang je. Biarla dia nak buat apa asalkan dia bahagia..

        • abg long

          org2 bijak yg bljr d luar sana dh byk rosak…jd igtlah,kita pergi mnuntut ilmu atas tjaan org…jgnlah pergi utk tnjuk fesyen yg bkn2…1 lg kpd smua..jgnlah kutuk2,kata mngata smua nih…

      • whoever

        yeah and?? get a life sicko! in islam it’s stated that we hv to be honest and genuine in whatever we do”.. if she wear headscarf for the sakes of bunch of judgemental malaysians, will God accept it? islam or non, don’t mix culture and religion! it’s wrong! don’t just swallow what has/had been taught. before putting ur words about islam to others, do ur research.. don’t be an ignorant fool! don’t be a muslim by its name..be a muslim for the islam itself, for the understanding and the beauty of islam.. grow up! and be mature!

    • hamba ALLAH yg hina

      bright but dark or bright in dark

  • XMylo Xylotox

    harap2..dia fkir ape yg dia lalukan…msih smpat lg untuk berpatah blik???

  • luven

    shes 23. give her chance to change. give advice  as our prophet taught. dont play condemn others.

  • Mandok49

    Bukannya senang belajar di luar negara. Banyak cabaran dan ranjau yang akan dihadapi. Pertama kali sampai ialah kejutan budaya. Jika tak ada jati diri, memang hanyut……. Beliau seorang ikon dan segala mata tertumpu kpd beliau.
    Kita sepatutnya jangan ganggu orang tengah belajar.

  • Orang

    bullshit la korang nak kondemn dia. how would you feel if thousands of people talk badly against you? 
    kalau nak cakap dia teruk sebab overseas, culture shock, kat Malaysia takde ke orang dye rambut ambik gambar peluk2?dont be ignorant fools please. this girl almost has a publication in the journal of medicine. korang ada?

    fine dia tak tutup aurat. doakan and nasihat elok2 sudah. ni nak cakap xde akidah la. kurang hajar la. korang baik sangat?

    • insan lemah…

      betol3…

  • Zaidee

    Sekali air bah sekali pantai berubah…Soal hati kehendak sendiri tetapi izin Ilahi ke arah baik atau pun buruk. Renung2 kan dan selamat beramal…

  • http://zaarz.blogspot.com/ ZaaRz

    Salam.
    Instead of condemning her for her privacy life, its better for us to pray for her to change to be a good muslimah at western country..
    Aku teringat dalam satu kuliah y disampaikan oleh Al Habib Ali Al Jufri, seorang ulamak dr keturunan Rasulullah, “janganlah kamu melihat kepada pelaku maksiat atau orang yang berdosa dengan pandangan penghinaan, kerana ianya boleh menyebabkan hati menjadi gelap”.
    so utk commenter kat sini, kalau nak nasihat.. nasihat lah baik2, penyampaian kena betul. kalau nasihat berbaurkan sindiran, tohmahan atau cacian, im very sure she’s not going to listen or get what we’re trying to say, malah makin tambah kita punya dosa aje… just my 2 cents.

    • mimie_rfykah

      setuju! :D

    • MK

      semoga dia diberikan hidayah untuk berubah. amin. :)

    • bewiseplease

      agree. I still don’t understand why people can’t just give an advice and support rather than mocking and judging. It’s not like we are better than her just because we (think) we did nothing wrong.

  • Anak Saim

    Tahniah Amalina. Abang sangat bangga dengan pencapaian & kebolehan Amalina. Jangan patah semangat hanya kerana segelintir yang lebih memandang luaran when actual fact you are doing very well in your studies. I am proud of you. Prove to these people who judge your external appearance that they are wrong when they say you have failed the country. And probably those who have children who might appear to be “covered up & innocent-looking” in university, it is time to see who is doing much better in life whether their children or Amalina. I bet the answer is Amalina.

  • hamba ALLAH yg hina

    salam amalina awak bertuah krn dididik sepenuhnya tentang ilmu dunia,tapi sye nak bgtau awak sungguh malang krn dilahirkan sebagai sorg yg jahil tentang siapa yg mncipta awak,jngn berbangga ngn ilmu dunia krn awak hanya blajar mngunakkan otak tanpa akal ,,menggunkan mata yg buta dan mngunakan telinga yg pekak.jngn berbangga dngn apa yg awak ada n apa awak akn dpt krn semua itu milik ALLAH, n jika ditakdirkan ALLAH ingin mngambil kmbali apa awak yg ada,dlm sekelip mata awak akn hilang segalanya.sye  xnak kata ALLAH x syng hambanya tp msti ada sbb knapa ALLAH x balas segala kezaliman awk trhdp diri sendiri n keluarga krn DIA awk memilih jln kbenaran atau kebatilan dlm waktu yg ditetapkan.akhirnya org bijak bukanlah org yg hebat di pentas dunia,org bijak ialah org yg mnyelamatkan diri dr api neraka,lupakan ttg malaysia org2nya yg mngutuk n mencemuh,tapi fikirlah ttg islam n AJARANYA yg mmbawa awak kpd penciptanya.sye bknlah yg sempurna untuk mmber nasihat,tapi sye x mahu saudara seislam sye berada dlm kesesatan n menyesal x terhingga,sye nk bgtahu hanya org yg suka awak jatuh n x akn bngun semula saja mnuju titian sirat sahaja yg akn mnyokong kesalahan yg awk lakukan,n ingtlah tiada ibu yg memilih untk yg terburuk buat anak yg dikandungnya……

  • Narumi75

    For goodness sake! Will someone hire her a publicist. This daft child needs someone to manage her coming of age or whateveryoucallit. Our nation has more serious things to ponder about. FYI, even westerners don’t freely snap n post skanky pics. Her hand is almost on his crotch for petesake !

  • tamu

    Hukum tetap hukum,Ini bukan soal hati.You baik hati macam mana pun jika kita langgar hukum ketentuan Allah, dosa  YANG KITA HIMPUN.Segala amal jariah , SEMBAHYANG TUNGING TERBALEK dibimbangi jadi sia-sia sahaja.Inilah ukuran Rukun Iman yang enam itu.sejauh mana keupayaan diri patuh suruhan Allah, yakin dengan al-Quran dan hadis nabi.Jelas sudah terang lagi bersuluh aurat perempuan bagaimana?mahram?aneh  pencapain akademik cemerlang tapi maruah/akhlak  tidak selari dengan pencapain tersebut..Jika sudah khatam alquran TETAPI taktau makna dan tafsirannya sebab itulah jadi ini macam.Saya tak salahkannya mungkin ini pilihan kedua ibu bapanya.Saya percaya anda menjadi perempuan yang menjadi model wanita islam moden dari kacamata siapa ya?

  • Cikgu

    Orang yang memakai tudung tidak semestinya baik, tapi orang yang baik semestinya memakai tudung dan menutup aurat..Cerminlah diri anda. Jadilah contoh akhlak yang terbaik, bukan setakat mendapat 17A tetapi tidak mempraktikkan apa yg dipelajari..Semoga Allah bersamamu..AMIN..

  • hamba

    kepada ibu2 diluar sana, pesan kepada anak2, kalau ibu belikan legging, legging yang ibu belikan tu pakai lah elok2, dan bukan utk ditayangkan pada umum…nak pakai pun, pakai lah utk suami je ya. 

  • Bonda Anakanda

    Beliau sedang diuji Allah…Banyak kenikmatan telah diberikan.Sampai waktunya beliau diberi sedikit ujian duniawi…moga beliau dapat berfikir utk menyeimbangi semula keperluan hidup di dunia dan akhirat.Hamba Allah yg cemerlang bukan sahaja perlu cemerlang ilmunya,tetapi mesti seiring cemerlang dengan akhlak dan tingkahlakunya. Oleh tu,sama2 kita doakan agar beliau sentiasa berada dlm peliharaan Allah Taala hendaknya.ILMU IMAN DAN AMAL ADALAH KUNCI KECEMERLANGAN SEORANG MUSLIM.

  • Nikidonny

    aduh..biarla dia…hidup dia,pandai-pandai la dia jaga diri..sibuk2 amik tahu hal dia wtpe..dia ade mak bapak lg,pandai2 la mak bapak dia bg nasihat..cer tgk tepi kain u ols sume,,da rabak kot…ingat kt mesia ni xde ke yg mcm tu.uhhh..belambak doe!!

  • Malim

    kalau perhatikan betul2, gambar yg pertama tu amat lucah sebab tangan dia memegang kote mat saleh tu…huhhh

  • Nikidonny

    pgg kt perut doe! hg otak kuning

  • whoever

    seriously people, ramai malaysians students overseas yg pakai tudung tp pki legging see through.. so halal ke tu? tell me u bunch of ignorant hooligans! it’s her private life.. don’t dwell in it.. who the hell are you to judge her that she is less of a muslim? are you muslim enough? i know i am not.. if u are muslim enough you won’t be here to judge her.. god get a life! don’t mix ur culture with religion..islam is such a beautiful and peaceful religion.. don’t tarnish is you bunch of extremists! if you’re that concern of her, pray for her well-being… atleast she has achieved half of the iman.. which is knowledge.. have you all achieved? godd!

  • Malim

    cehhh…perut dengan kote pun tak tau.

  • atotoh

    Sebagai org melayu.. Saya malu dgn commenters yg negative dlm ni.. Camne melayu nk maju klau kita sendiri otak sempit. Bodoh lah bangsa kita asyik nk condemn bangsa sendiri. Jgn sibuk sgt dgn agama kerana itu hak dia nak jadi role model ke..apa ke.. Janji dia x buat benda luar tabii..dia nk pkai apapun lantak dia la tubuh badan dia..korang semua perfect sgt ke??tgk bangsa cina ada dia condemn bangsa dia sendiri?? Sebab tulah diorang maju n monopoly ekonomi.. Marah lah maki lah n ckp psl agama dgn diorang.. Buruk2 diorang pun they still unite n fight together.. Xyah la ckp bab agama sgt.. Islam bukan utk ditakuti tp utk dinikmati dan dikaji..nnt kena balik benda yg xsenonoh kt keluarga kita baru terpikir balik menyesallnya aku kutuk amalina tu..tuhan maha adil kan??

    • q0l0p

      Salam tuan.. tak sesuai nak utamakan bangsa Cina dengan bangsa Melayu dalam hal duniawi ini. Orang Cina, tuhan diorang DUIT dan harta Dunia.. Orang Melayu tuhan kita ALLAH SWT serta ikutan kita Nabi Muhammad SAW. Al Quran (Al Baqarah :120) ada menyatakan “Sesungguhnya orang2 Majusi dan Nasrani itu tidak akan aman sahinggalah kita mengikut mereka”. Kini kita dah mengorak langkah pertama megikut mereka dalam bab Amalina ini dengan kita mengutamakan pencapaian duniawi. Salam.  

      • Chinese

        What do you mean by “Orang Cina, tuhan diorang DUIT dan harta Dunia..” Gosh. I was just passing by to READ about this article and I found this NONSENSE comment! Do you KNOW Buddhism? or even Taoism? We, the CINA, pray too cause we believe in GOD. Do you think that this blog only read by MALAYS? As a MALAYSIAN, I totally respect all our fellow friends no matter what religion they are. Please, I hope you will take back your words. It’s so unfair for us, the non-muslim. I respect you and i expect the same treatment from you guys too. 

        • Mamamia2

          Yeah…ur rite…As fellow malaysian…statements like this is not healthy and can lead to trouble…Just as an e.g…i slapped a malay student for calling out to his indian friend…’keling botol’ ..i told him what if he was to be called back a ‘melayu belacan’…would he like it? Dont know when people’s mentality will change for the better….

      • Anonymous

        Nak tanya, adakah smua org melayu di Malaysia ini Muslim? Adakah semua orang cina di Malaysia ni non-muslim? Memang tak dinafikan agama itu penting dan kita jgn terlalu taksub dgn duniawi. Apa2 pun, cuba respect agama n bangsa lain. Saya pun orang melayu islam dan saya kecewa dan malu dgn sikap mentaliti bangsa saya. Memang bagus kita tegur sesama org Islam kita. Kita hanya mampu berdoa n smoga Allah s.w.t buka hati Amalina balik. Rasanya tak adil kalau nak kritik iman Amalina berdasarkan cara pakaian saja. Adakah tutup aurat tu dah dikira iman dia baik? Apa2 pun, Allah saja maha mengetahui segala-galanya.

        • zanzan

          orang yang beriman sudah tentu menutup aurat bukan???

      • Anonymous

        Nak tanya, adakah smua org melayu di Malaysia ini Muslim? Adakah semua orang cina di Malaysia ni non-muslim? Memang tak dinafikan agama itu penting dan kita jgn terlalu taksub dgn duniawi. Apa2 pun, cuba respect agama n bangsa lain. Saya pun orang melayu islam dan saya kecewa dan malu dgn sikap mentaliti bangsa saya. Memang bagus kita tegur sesama org Islam kita. Kita hanya mampu berdoa n smoga Allah s.w.t buka hati Amalina balik. Rasanya tak adil kalau nak kritik iman Amalina berdasarkan cara pakaian saja. Adakah tutup aurat tu dah dikira iman dia baik? Apa2 pun, Allah saja maha mengetahui segala-galanya.

    • MK

      Assalamualaikum. jgn sibuk sangat dengan agama? ilmu dunia dan ilmu akhirat perlu diseimbangkan. yes, that’s her right nak pakai apa pun. mmg semua tak perfect. perkara di luar tabii mcm mana yang anda maksudkan tu? that’s our obligations untuk tutup aurat. jgn bandingkan muslims with non-muslims. setiap agama ada ajaran dia. tp Islam mengajar umatnya amar makruf nahi mungkar. menutup aurat dan menjaga batas pergaulan is one of perintah Allah. cukup besar ke anda untuk pertikaikan perintah Allah tu?

      n to chinese yang komen dekat atas ni, i apologize to u on behalf of qolop.

    • TT

      after I read this comment..i’m wondering this atotoh is a muslim or not..if you are a non muslim then its okay to say so..but if you are a muslim,then I pray for you instead of amalina,stupid statement like you had no religion..so poor atotoh..why you had to compare economics monopoly if you know nothing ? ,did you realized long time ago,Islam is the one who controlled all economics,becuase of such person or someone like you Islam became stepbackward..bangsa jadi bodoh pon because of such person,otak sempit pon because there are such people who think like you think..may god bless you 

    • zanzan

      errmm kompius dengan word jgn sibuk sangat dengan agama…so besh nya kalau boleh macam tue..kalau sembahyang je bawak agame ye.. lepas tue terpulang la nak berhibur..minum arak..berzina..jgn sibuk sanat ng agama kan? penting ke bangsa kau maju kalau macam nie gayanya?? kalau ini harga yang perlu dibayar untk kemajuan yang kau katakan..baik anak2 aku, keluarga aku hidup mundur…kami tidak sudi jadi maju…

  • :B

    mmg la isu free hair or pkai ketat perkara biasa even kalau dlm malaysia pon cmtu tp yg menjadi masalahnye skrg amalina ni “ikon” yg pada mulanya dia seorg yg sopan yg dikenali seluruh malaysia dsbbkan kepintarannya.bahkan juga mncerminkan org islam yg ade batasnya.ape yg dia buat tu memang salah.elok2 bertudung didedahkan,pakai legging ditunjukkan.klu dari dlu dia mcm tu rse2 isu ni xkan keluar.nmpk sgt ilmu agama diperlekehkan bila jadi mcm ni.kejayaan tu kita nmpak tp dosa pahala tu hanya tuhan sj yg tahu.

  • Puteri Al-Humaira

    Salam. Bagi pendapat saya, beliau perlu menjadi contoh yang baik kepada semua rakyat Malaysia. Cara pemakaian beliau sekarang, totally mmg 100% hak beliau. Kita sememangnya tiada hak untuk mengulas mengenai pemakaian tersebut. Tapi sepatutnya beliau perlu berpakaian dengan lebih sopan, kerana beliau adalah idola bagi student di Malaysia dan merupakan public figure. Beliau sepatutnya jaga sensitiviti rakyat Malaysia. Kesimpulannya, utamakan-lah ilmu akhirat, bukan ilmu duniawi. Berpeganglah kepada 2 ajaran. Al-quran dan Hadis Nabi, Insya-Allah fitnah dan keaiban dapat dielakkan. 

    p/s : Tepuk dada, tanya selera. Kepada muslimin, dan muslimat sekalian, banggalah seseorang dengan kekuatan agamanya, bukan kekuatan ilmu dunia. Saya harap tohmahan dan caci maki terhadap Nur Amalina Che Bakri dihentikan, berilah beliau masa, beliau sudah matang dan sudah mengenali baik atau buruk. Semoga Allah menerangi kehidupan beliau di UK. Amin Ya Rabbal Alamin.

  • kawan

    Allah sedang uji dia. saya berdoa, tetapkanlah iman dia.

  • Niiqui

    Nur Amalina, If you are reading …
    Never explain yourself. Your friends don’t need it and your enemies won’t believe it anyway..

    cheers!

  • SATUMALAYSIA

    kesalahan telah berlaku,so u jes hav to admit an betulkan mistake dan perjalanan anda.u got brains use wisely,fortune knocks te door once or twice but not always,tis is not a matter of tuhan sedang uji,but god give u brain to think an act smart.anyway i wish u sucess in yur undertaking

  • SATUMALAYSIA

    kesalahan telah berlaku,so u jes hav to admit an betulkan mistake dan perjalanan anda.u got brains use wisely,fortune knocks te door once or twice but not always,tis is not a matter of tuhan sedang uji,but god give u brain to think an act smart.anyway i wish u sucess in yur undertaking

  • (:

    Never judge too early. Every sinner have a future, every pious have a past. Always pray for the better.
    It is every muslim’s responsibility to advice her, kerana dia saudara kita. Selemah-lemah iman adalah membenci dengan hati. And I believe, senjata muslim paling hebat adalah doa. Alhamdulillah, harap2 satu malaysia ni dah sekurang-kurangnya mendoakan perubahan yg lebih baik utk Amalina.
    Utk Amalina, I know this is tough for you, I salute the way you’re handling it. One advice, keep searching for truth and pray that He’ll show you. Think about this, and may one fine day, you find the way closer to Allah.
    Advice and critic/humiliate, are very different. But then again, the only fair Judge is Him.

  • ramesh

    not to worry people always being jelous on your achivement. rest assured that we do not fall to this trap of idiots. i as a father of 2 understand how you had to go thru but i am praying for you success  and i hope that you will pray and countinue to be a strong malaysian because malaysia boleh and alway malaysia boleh

  • ramesh

    not to worry people always being jelous on your achivement. rest assured that we do not fall to this trap of idiots. i as a father of 2 understand how you had to go thru but i am praying for you success  and i hope that you will pray and countinue to be a strong malaysian because malaysia boleh and alway malaysia boleh

  • Grittora

    saudara hazrey yg menulis dgn nada tidak langsung berat sebelah, tahniah dan terima kasih. semoga kita tak terlibat dgn fitnah atau menyebarkannya, insyaAllah, :)

  • jasinaarisya

    i rase i xpuas hati part pakai tudung 2,bukan ke menutup aurat untuk wanita itu adalah wajib????is not bukan sbb when u sekolah,den u kena pakai tudung…and after u abes sekolah u boleh cabut tudung..tuhan bagi otak yg sgt bagus untuk amalina,tapi becakap seperti ……

  • Liza

    This is one of the most hilarious thread I ever read. I must be one of the oldest people around looking at the general comments. Let’s see what do everyone blame her for – kejutan budaya, spoiled overseas student, hilang akidah, failed parenting (to her parents: Please don’t fret about it – I am sure you know her far better than any of us fools here – just as my parents place their trust in me being out of their sight the last 20 years). Fortunately, most of you do not qualify in the jury services. If not, every tom, dick and harry would have been found guilty of something or another. Yes, feel free to voice opinion – it is a free world isn’t it? Does it matter what the other party feel? (threatened, hurt, scared) What is the whole object and purpose? So that she suddenly wear her tudung and get covered up and everything is ok? Nuts. That seemed to be the solution in most of the malay population. Sad really. Setan yang berlambak lambak kat Malaysia tu ranging from politician yang makan duit rakyat depan mati rakyat, local policeman who accept bribes because you forget to wear helmet and local population that seemed to be more of a kejutan budaya to me every year I go home for holiday seemed acceptable. A girl metamorphosing into a young lady going through a stage in her life which she can never get back experimenting with (WAIT FOR IT) clothes and fashion (NOT DRUGS) somehow is a hate campaign target and religious peity. Oh yes let’s put her together in the same basket as the “gay Malay Dublin guy”. He failed and ego she must too! The irony which, there are also hidden and open gay Malay men in Malaysia. “As they are pondan, they are funny ego they are acceptable. What do they know? They don’t have any feeling either unlike US normal hetersexcual folks.”    Brings me back to an incident so bad it  I can’t believe it happened – all sesame orang melayu menyebarkan fitnah. A family friend has always been helpful in ferrying folks around in a city in the UK with his wife helped in preparing food for the Malay Malaysians get together (he was a PhD student). He was always helping out spring/winter Islamic session sometimes organised by PAS sometimes local university, sometimes UMNO) Someone got wind he was a PAS insider. Ironically he was not at all. He was generally helping out in the camps – you know it’s fun to meet ohaysian from different cites in the UK for a few days regardless your politcal beliefs and talk about Islam. One day out of the blue he received a letter instructing him to come back within 4 days to Malaysia – no explanation. Dengki fitnah tomahan. That’s from a Malay person to another. I am not condoning what she does but it is not for me to judge and my opinions? I can keep it to myself.  This is a response to those who don’t think before they speak/write as you feel you are anonymous behind the screen. Your action may involuntary also cause someone downfall. Yang buruk tetap buruk. Yang baik tetap baik. Tepuk dada tanya selera

    • insan lemah

      sgt setuju……….

  • Mot Jin

    nobody is jealous to her…..it just she had become a mentor…..large amount of student wanted to be sucessful just like her….but this issue just crushed their ambition……they just hoping that she do well at both studies and to relegion…
    please understand…

  • rasyid

    tak setuju dgn puteri Humaira, cara pemakaian amalina bkn 100% totally hak beliau. Kita ada agama . kalau tak mati bleh la ckp mcm tu. Nyawa pun bkn hak kita hingga bleh bunuh diri dan sbgnya. sedar la sikit… apa pun harap u dpt hidayah dan kmbali ke pangkal jalan, mak dia pun satu , menyebelahi anak, kata gmbar2 tu dia yg ambil… kalau mcm tu gmbar berpeluk dgn mt salleh pun You ambik jg la…Apa punya ibu ? sy pun heran bagaimana boleh dilantik jd PK di sekolah , dlm bidang pendidikan..buat rosak ank org lain sj kalau minda pun sama mcm anak

  • Daadfdasfasd

    apa yang kau boleh buat abdul rasyid…. buat la sesuatu

  • Anonymous

    Hi amalina,

    I am a fellow student in the uk. Looking at your list of achievements, congratulations are definitely in order. So far, I have only been able to match up to one, which is the intercalated degree. I’m very impressed with your involvement in writing chapters in books and also your extensive research experience. To say I am very inspired by your success would be an understatement.

    I really hope you continue working hard and  succeed in whatever that you do. My parents both have PhDs and even as academics yang x berapa famous they have received a lot of fitnah from people they thought were their friends. Orang melayu memang banyak dengki.. That is the advice my dad gave to me, after I told them what happened to you. But he also said that the truth will prevail, as it has with the fitnah of you failing when it turns out  you were actually doing your bsc!

    Always remember your duties as a Muslim, and as a role model to many malaysians out there..

    Salam wbt and take care.

  • Muhammadroslaini

    awat hang jd macam 2???aiyaaa..berat 66..

  • insan lemah…

    wahai rakyat malaysia yg telah bg komen kt blog ni..mmg di akui tntang aurat perempuan (t’catat dlm Al-Quran)..tp jgn la guna nsihat or ayat2 yg kasar..yg bleh melukakan hati kluarga & amalina tu sendiri..tulis la komen yg membangunkan dia (amalina)..dia x la teruk mana..Nabi sndiri pon b’dakwah guna bahasa indah..siapa kita nak kutuk suka hati..pemimpin kita ramai tak pakai tudung tak plak nak kecoh2..daripada kita komen buruk2 baik kita doakan dia..

  • zakaria

    13 ALASAN TIPIKAL WANITA YANG ENGGAN MENUTUP AURAT

    Posted on 11/03/2011 by khalifah

    Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat?
    Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan
    menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang
    mungkin sesuai untuk mereka.?
    1. Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga ke?
    -Yang pasti, kalau tak tutup aurat, confirm masuk NERAKA..Nauzubillah
    2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
    -Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam,
    dia menyalahkan perintah Allah itu. “Apahal pulak aku kena sujud, aku
    lebih baik dan mulia”. Samalah seperti tudung. Tudung pula yang
    disalahkan, ” pakai tudung tak mestinya baik..bla…bla…bla…”

    3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.
    -Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru
    masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu
    tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak
    berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.
    4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.
    -Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang
    tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu
    menutup aurat?
    5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.
    -Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati
    suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang
    membuak-buak?
    6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.
    -Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.
    7. Walau kami tak bertudung, kami tetap solat dan puasa.
    -Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?
    8. Suka hati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.
    -Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang
    lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak
    menegur dan gagal mendidik kau.
    9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan ALLAH.
    -Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.
    10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)
    -Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?
    11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.
    -Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.
    12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
    -Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.
    13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.
    -Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas
    beragama Islam.“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di
    dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu
    boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan
    dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan,
    tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu
    cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi
    lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga
    daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan
    melindungi diri kamu.”
    Share on Facebook

    This entry was posted in Dakwah, ISSUES. Bookmark the permalink.

    • insan lemah

      t.kasih sbb mengingatkan kaum wanita..:)

  • Zakariaana

    Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat?
    Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan
    menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang
    mungkin sesuai untuk mereka.?
    1. Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga ke?
    -Yang pasti, kalau tak tutup aurat, confirm masuk NERAKA..Nauzubillah
    2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
    -Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam,
    dia menyalahkan perintah Allah itu. “Apahal pulak aku kena sujud, aku
    lebih baik dan mulia”. Samalah seperti tudung. Tudung pula yang
    disalahkan, ” pakai tudung tak mestinya baik..bla…bla…bla…”

    3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.
    -Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru
    masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu
    tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak
    berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.
    4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.
    -Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang
    tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu
    menutup aurat?
    5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.
    -Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati
    suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang
    membuak-buak?
    6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.
    -Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.
    7. Walau kami tak bertudung, kami tetap solat dan puasa.
    -Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?
    8. Suka hati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.
    -Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang
    lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak
    menegur dan gagal mendidik kau.
    9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan ALLAH.
    -Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.
    10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)
    -Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?
    11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.
    -Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.
    12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
    -Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.
    13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.
    -Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas
    beragama Islam.“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di
    dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu
    boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan
    dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan,
    tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu
    cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi
    lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga
    daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan
    melindungi diri kamu.”
    Share on Facebook

    This entry was posted in Dakwah, ISSUES. Bookmark the permalink.
     

  • Eirian

    I agree 100% with LIZA..Give her a break!!!

  • Yusofmdzainuri

    salah mak bapak ni…hehehe

  • Jek_wira

    insyaallah.. boleh diperbaiki. tapi ko jangan jadi macam supiah yusuf sudahlah..

  • Sakkho

    ele…ckap suka pakai baju fesyen tapi lepak kt disco plk….errrrrrr

  • Fathimahtamtam

    x sngke…..:’(

  • Za

    lagak cara mcm nak salah kan mak dia

  • Hesione

    CONGRATULATIONS, AMALINA!!! Outstanding results!! You are indeed gifted. So proud of you. Harap-harap will see something in The Lancet soon… Wow! Love the fact that you are giving back to society. Keep up the hard work and the good work. Kalau diorang banyak sangat komen-komen, you jangan balik Malaysia. Work in a place that deserves your brain. Biar padan muka semua yang tau komen saja kat sini.

  • Roland

    Poor dear, just be yourself. I have not seen the criticisms hurled at you but they have got no business doing that. It is your life and no one should interfere. Be brave and stand fast to being yourself. Best wishes.