Not True! Nur Amalina Is Still Outstanding In UK -Mother

Published On January 4, 2012 |

KUALA LUMPUR – 2005 Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) best student, Nur Amalina Che Bakri is still continue to excel in her double degree courses in medicine and Pharmacology at University of Edinburgh, Scotland, and often receives praises from her lecturers.

Nur Amalina’s mother, Sabariah Hasan said, her daughter has obtained many recognitions from the well-known university and several of her researches regarding world medicine frequently obtained a place in higher learning institution journals in United Kingdom (UK).

According to Sabariah, Nur Amalina is currently pursuing her internship at a world famous medical centre in UK before completing her studies on May next year and is striving to complete a medical book with her university friends.

“Nur Amalina is doing her internship at a medical centre there (UK) and is expected to complete her studies on May 2013 before returning to Malaysia.

“In fact, she is currently working hard to complete a medical book which will be made as a reference for lecturers, students and medicine practitioner. The book is in the final stages of completion.

“All that is not true! My daughter is still pursuing her studies in her final year in medicine,” said Sabariah which was quoted from a famous news portal, myMetro.

She was forced to summon a media conference to give an explanation regarding reports from several blogs claiming that Nur Amalina is currently living a free life and is wild besides failing in her studies and has returned to Malaysia quietly.

The blogs also circulated pictures said to be ‘stolen’ from Nur Amalina’s Facebook page and the action has roused various accusations, including blaming the Malaysian Government.

Besides that, Sabariah who is currently a Senior Teaching Assistant at Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Johor Jaya 2 also expressed her dissatisfaction towards Berita Harian Online.

“The issue of failure in her studies did not rise as claimed by certain parties,” she firmly stated.

She is disappointed with all the various accusations thrown at her daughter until they were willing to ‘steal’ and circulate several personal pictures from her only child’s Facebook page until it caused bad controversy.

“The clothes worn by Amalina was bought by me, while the pictures involved were taken during our holiday in Paris on August 2009.

“Actually, the pictures published are old pictures considered private. I know each of my daughter’s friends who were also in those pictures,” Nur Amalina’s mother explained to correct the situation.

She also contact Nur Amalina through ‘Skype’ yesterday and asked about the circulated pictures reputed to be sexy and wild in several local blogs.

“She laughed when I told her because she is already immune to such accusations. This is not the first time an incident like this occurred. Maybe someone is jealous with my daughter’s success,” she said quoted from the same media.

By: Zamzukhairi Noordin

  • semendarasa

    So maksudnya betullah dia pakai seksi2 tu? Ingatkan nak kesian ngan mak dia sebab anak dia dah berubah, tapi rupanya mak dia yang belikan.. That’s it lah. Mak dia pun tak kisah, biar mak dia je jawab ngan Allah nanti.

  • Xiexie1212

    ermm..mcm niey niey mak pown ada ke???hilang lah wajah ketimuran yg dibawa kesana!!kejar lah dunia akhirat tu seiring ye!!!

  • akiera

    mak yg cikgu pun bley ckp mcm 2, guru adalah pendidik anak bangsa, klu dh rosak camana lak? tengok saja….

  • Awanangkasa

    Gambar lama kat paris konon.
    Klu iye la btl. Knp pla mak dia gambar ank dia duduk kangkang dengan seluar pendek dekat pokok. tanpa tudung.? bju pun mak dia jua yg belikan. apalah Nur Amalina neh..
    Tak sesuai jadi pelajar contoh kpd smua masyarakat. duhh..
    watch this. http://youtu.be/oMWI_35aMWc

  • Rayzing

    ayat dier mcm nk cover anak dier jer??? agar agar ler makcik kalo nk tutup malu skali pong….

  • Jenzal

    hmmm..sepatutnya, alasan tidak bertudung akan kukuh andai kata cik amalina tidak mewarnakn rambut..tp, dgn warna rambut sebegitu, live chat thru skype lg tue, mnampakkan peribadi amalina yg dh rosak..sorry to say that, but amalina, people used to adore u, but now…aiyaaa..neway, to mummy amalina, try not to ‘kaberrr line’ bcoz it would b ridiculous to bought a pant wit that pattern utk dberi kpda anaknya..ingat, rakyat malaysia mungkin tak mdapat A’s sebyk amalina, n mungkin tak dpt nk sambung blaja tinggi2, but we r clever enough to know wat is wrong n what is right..neway, smoga kembali ke pangkal jln!  

  • Norlitube

    Banyak lagi kita boleh jadikan idola. Pelbagai sudut kita kena lihat. Orang bisa berubah. Tak dihairankan anak orang kampung bila belajar diluar negeri bisa berubah ke arah ini, ramai apa. Tapi tak perlu dibesarkan isu ini. Ke dua, media massa, kerajaan terlalu obses kepada high achievers shinggakan promote dijadikan idola. Ada ajer straight As, terus diserbu. Macam takde lain yg high achievers dikalangan adik2 yg kita boleh tengok, mcm anak2 hanifah yoong ke, nicole david ke, dan mana2 child prodigy dr. Segi lain. Malaysia ni tak kekeringan multi talent child kecuali yg straightAs. Itu ajer ke?

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003216921523 Dzullkeflie Mohamadba

    Dia hanyalah seorang insan biasa justeru, tidak hairanlah beliau telah dilanda
    kejutan budaya. Tambahan dikelilingi oleh keseluruhan insan bukan muslim…
    Doakanlah beliau mendapat hidayah dari Allah hendaknya…..

  • emm

    bukan nk ckp pe la..tp waktu dia dpt result cemerlang bkn main lg keliling 1 malaysia bg motivasi..skali dh mcm ni…x malu ke mak dgn anak mengaku yg mak yg belikan seluar mcm 2..kalo mak saya la kan dah bunuh saya kalo saya pakai mcm 2..x malu ke ?.. dan gambar dgn lelaki 2..iak kwn amnil gmbr sentuh kat perut..kata haram..nama peginye.. pastu buat pulak jadi profile pic..emmm

    • seb

      itu mak awak, bukan mak dia. dia punya pasal ler, yg ko suka jaga tepi kain org nie kenapa?

      • ben

        btul jgk..tu mak dia….bro..org tegur kalau salah..bukan nk jg tepi kain org…patut syukur…kurang2 tuhan tanya nanti bleh la jwb…xde la nk jwb dpn tuhan “tu mak awak,bukan mak dia”

        • Tamu

          Mak amalina dressing lagi vogue beb. Mak borek anak rintik sebab tak de bapak sebab bercerai.

  • http://pulse.yahoo.com/_G25L3JUDY6ADZX3IGUOUD74GIE leuve

    Amalina, I got your back! Just BE YOURSELF

  • Kimi

    sehelai rambut wanita yg terdedah seribu tahun di tahun neraka…..
    sama2 kita fkirkan…akal fikiran Allah kurniakan gnakan sbaiknya…. Allah sgt syg pd umatnya…

  • Zack5801

    isu pakaian yang dibeli oleh ibu itu tak menjadi soal… apa yg menjadi tarikan kepada semua rakyat malaysia adalah adakah pakaian begitu yang akan mempamerkan rakyat negara malaysia? apatah lagi seorang gadis muslim, melayu yang sepatutnya kaya dengan adat ketimuran. tapi kalau dah ibu beliau mengatakan semua itu adalah di dalam kawalannya, maknanya apa yg dipakai oleh amalina tu adalah atas restu ibunya lah pada pandangan saya.  mcm yg amalina ckp…dia suka berpakaian cantik wpun legging yang dipakai tu menampakkan susuk tubuh.  may be she have nice skin that she must show it to everybody…

  • http://pulse.yahoo.com/_GOWPHC7IO5PPIKFN56SFK4DFRA Zinnirah Abdullah

    I don’t think only Nur Amalina happen to face culture shock. If her mother bought the clothes than the one who really is having cultural shock is her mother. She wants Amalina to be accepted by others so she made her changed…..

  • Jack1979

    ikut suka mak bapak dia lerrr..

  • Shamirduran

    apa yang nak diharapkan pada perempuan ni, ya memang die menyerlah dalam akedemik, mungkin dia akan beri sumbangan besar pada masyarakat atau negara, wallahualam, orang bukan islam juga beri manfaat pada masyarakat atau negara melalui sumbangan (subjektif) atau kebajikan atau etc, tapi si perempuan ni memang langsung tak beri manfaat pada agama islam. tak perlulah kita sebagai  orang islam berharap setinggi gunung pada die ini, dah lah die nie perempuan (ada juga muslimah yang excellence dalam ape jua bidang tanpa tergadai akidah) bukan di bahu die yang patut diletakan tanggungjawab ini. dimana lelaki2 muslim yang patut dipertanggungjawabkan?, yang patut menjadi contoh terbaik untuk umat islam di malaysia atau di dunia ini. outstanding dalam ape jua bidang yang diceburi. mana? banyak yang nak jadi mat rempitlah, mat gangsterlah, mat shufflerlah etc. sepatutnya yang patut sangat belajar bersungguh sungguh lalu mengangkat prestij islam yang yang tercalar dek terrorist adalah seorang muslim. jadi tak perlu lagi kita ambil peduli tentang si perempuan ni, dia nak jadi apa pun lantak die lah, saya percaya, ilmu agama yang die pelajari mungkin lebih banyak dari kita, wallahualam, tetapi mengetahui sesuatu ilmu belum tentu seseorang itu memahaminya atau percayakannya. beberapa paderi di vatican city hafal al-quran tapi takde pulak dieorang nak masuk islam, lagi nak hancurkan adalah. jadi  kalau kita bombard dia dengan sejuta nasihat pon takkan dapat dia berubah kerana yang berkuasa untuk bagi hidayah adalah ALLAH. tapi kita kena juga pesan sikitlah, tak perlu banyak banyak buat sakit hati je. yang penting lelaki muslim kena berubah kerana tanggungjawab anda amat besar, muslimah juga boleh pikul tanggungjawab ini cuma perlu lebih berhati hati melangkah, kerana banyak sangat bencana dajjal akan menduga kamu semua. jangan jadi orang2 yang allah murkai dan orang2 yang telah sesat. wallahualam.

  • Virus1987

    if u dah tak bertudung dari awal2 lagi …why wear masa kat malaysia dulu…jangan la kata nak hormat majlis pakaian biasa bergambar pun tudung gak, hipokrit namanya..bukan dia contoh budak2 sekolah lain nak ikut ke?..would every parents nak anak dia to be like nur amalina…u decide.

  • bewiseplease

    just leave her alone. Whatever it is, it’s her decision and we have no right to judge her but pray the best for her. We can give her an advice, but stop mocking. It’s not like we are better just because we have our body closed.

    and fyi, I know a lot of malaysian girls and women who take on and take off their hijab as they please. Give advice, but stop judging.