Nur Amalina Transformed Because Of Culture Shock?

Published On January 3, 2012 |

KUALA LUMPUR – The name Nur Amalina Che Bakri suddenly erupted on the internet following circulation of several pictures that claimed to be the Malay genius student was viewed inappropriate by people of this country.

Seven years ago, the name Nur Amalina became a household name and was well respected following her success in creating history by obtaining 17 A1 in her Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) and was named as the country’s best student.

She then furthered her studies at University of Edinburgh, Scotland, in two degrees namely in medicine and Pharmacology and was fully sponsored by Bank Negara Malaysia.

Nur Amalina once again became the gossip of the people in this country when she was claimed to have failed in her studies and returned to Malaysia ‘quietly’.

However, the rumours were clearly false when reports showed the girl born in Kota Bharu, Kelantan, is still pursuing her degree courses as usual at the university.

However at the beginning of this 2012, her name was mentioned as she was criticized following several pictures of a sexy girl claiming to be Nur Amalina without a headscarf, coloured hair and  ‘wild’ look compared to her image as a student in 2005.

The question is, is it true Amalina has changed and was influenced by culture shock while pursuing her education abroad?

Several entertainment and political blogs have also uploaded Nur Amalina’s sexy pictures on their respective website and questioned the girl’s identity that was clearly more western than previously.

Among the blogs that have published the pictures are Mediamalaya.com, Ceritamamat.com, Theflyingkick.blogspot.com and many more.

However, the pictures that were reputed to have been taken from Nur Amalina’s Facebook page were removed from the account after it was ‘leaked’ and shook the cyber world in this country yesterday.

If the allegation is true that the girl in the pictures is Nur Amalina, the people of this nation definitely have no right to judge her appearance or what kind of clothes she wears and so on.

Nevertheless, I am certain many would want Nur Amalina to maintain her old image and that the daughter of Che Bakri must cover up despite being far away from her family in Malaysia.

What is necessary, is only pray that Nur Amalina achieve success in her studies abroad and ask that she return to her original image as a noble Malay girl who has strong Islamic principles.

The following are several pictures of Nur Amalina which was circulated as mentioned.


By: Zamzukhairi Noordin

  • http://azlanthetypewriter.blogspot.com/ Azlan

    she looked like mizz nina.
    nice hair~~~
    however it’s quite embrassing our culture

    • TAAMU

      WHO DA FCUK DO U THINK U R TO CRITICIZE HER? IF U HAVE NO SINS AT ALL THEN U CAN SAY SMACK ABOUT HER. HYPOCRITE. JELES JE TAU

      • Hailriz

        bukan kritik tp menegur… cuba fahami surah Al-Asr… maksud nya” Demi masa, 
        Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.
        Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal salih, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.”… tiada perasaan jeles sedikit pun, cuma sbg saudara seagama kita wajar menegur dan membetulkan apa yg salah… mari lah kita2 sama2 btlkan dan kuatkan iman kita….

        • http://profile.yahoo.com/Y37JJR555WKVVWALRI3ZDLYN4Q what a clown

          salam,
          di80s banyak pelajar kusza, kolej islam kelang dihantar ke paris(parit##) samapai yg bertudung labuh yukar macam ni berminiskirt, minum wine, live in, so ramai yg tak balik kawin org sana. beranak pinak. klu pegi umah mka ada tu ayam karan tu dah ok..product of didikan yg cukup.?

      • TheSZ

        Kita hidup didunia harus sentiasa sering mengingatkan antara satu sama lain…bukan kerana unsur cemburu atau dengki tapi ini soal maruah agama dan bangsa kita…

      • Mrs.Right

        bkan kritik tp nak tegur je..kt owang sesama islam bkan nk bia je owang islam jd mcm 2..pkir a gne otak..Tuhan bg stiap owag otak..dah a dunia smkin teruk…tkat nak bis kan duit krajaan bik tak payah……..bik dermekan duit kat anak yatim ngan owang yg sush…depa lg memrlukan..hargailah pemberian yg owang bg….uk kate pg malaysia kt mari,,…..sebgai  teguran…jgan marah….salam

  • Nassrull

    Biarlah dia belajar cara dia..tiada salahnya dia berpakaian begitu..itulah kesenian hidupan dan keterbukaan minda…nur amalina bebas menentukan hala tuju hidupnya..pedulikan mulut orang yang suka gossip sana sini..cont. with your life..enjoy and have fun..

    • anonymous

      tiada salah ??? keseniaan ape kebenda kalau seksi macam tu ?? ish3x

      • BABYME

        SEKSI KEPALA HOTAK KO. PEMIKIRAN KAMPUNG ENTAH DARI MANE. MEMALUKAN ORANG MELAYU JER.

        • Hailriz

          ko la yg xbtl… lain kali bljr agama dulu… aurat perempuan tu kat mana??? rambut tu pun dikira aurat… walau moden mcm mana pun dunia ni hukum Allah tetap sama… tiada siapa pun yg dpt melawan hukum Allah… Marilah kita sama2 menjaga iman kita agar tidak tergolong dlm ahli neraka… 

    • Mapukis

      anda bodoh. mendedahkan aurat tak salah? automatic anda punya iman memang tak ada dah

      • TheSZ

        Salah tentang ape yang anda cakap….anda x de hak untuk mengukur iman sesesorang itu…..dan jika seorang umat itu masih mempunyai iman walaupun sebesar zarah sekalipun…umat tersebut tetap akan masuk ke syurga…samaada cepat atau lambat…

    • ERER1212

      betul! hak die nak hidup camne. In the end die juga yang akan jawap dengan Allah. JADI ORANG LAIN YANG MENGUTUK TU, SEDAR DIRI ENGKOOO SENDIRI.

      • Ass

        bro,kubur masing2 betul bro, sebab tu org nak tolong remind semasa hidup lagi,nanti dah masuk tanah melalak pun tak guna…takde siapa ble tolong

    • Hailriz

      inilah kata2 ORG YG TIDAK BERAGAMA… ingat lah..hari akhirat itu adalah benar… syurga dan neraka itu adalah benar… hari pembalasan itu jg adalah benar…. walau sebesar zarah skali pun dosa dan pahala akan dihisab…

    • mr muhasabah

      X GUNA BLAJAR PNDAI2 TP MNDEDAHKN AURAT YG X BERAPA NK CNTIK 2….LBEY BAEK KERAJAAN LABURKN DUIT KE ORG2 MISKIN DAN ORANG YG LEBIH MMLUKN DUIT UNTUK BLAJAR BKN TOK BRFOYA2….. RAMAI LG YG LBEY MMRLUKN SLAIN DYE…..TQ…PK2 KN LA…… KNAPA KO NK BACKUP DYE SGT….BKNYE DYE SKE  KT KO POWN…..

  • sedih

    yahudi dan kafir akan sedaya upaya untuk menghasut serta menyesatkan umat islam yg alpa…

    • Missfeb82

      kenapa nak kaitkan dengan bangsa lain? ini hak masing2. kalau tak suka ambik dier balik dan hantar ke mesir! korang nie kutuk je tau tapi tetap sanjung mat saleh! please do wake up and start to uphold ur race rather than criticizing others

    • annoyed

      in ur kampung mind, the non muslims are always out to get ur ass. WHAT A JOKE. There are more important issues than non muslim trying to convert u people. Sick!

    • Lolipop207

      mcm nilah komen yg biasa kta dgr, bila … kan..kan.., always blame  the non muslim..

    • Sykelon_21

      Ni la masalah mentality melayu kite..amalina tu nak pakai tudung ke x tu terpulang pada dia,hak individu..yang korang ni cite pasal agama ni mcm kau org ni baik sgt..lbh baik jadi jujur mcm amalina drp pakai tudung pastu buat taik kuar internet..lagi bodoh!! Aku byk kawan arab,dia org tanye aku asal org melayu ni hipokrit sgt..bt malu aku je la…

  • Mimi_shafinas

    woahh!!! this is quite shock… tp nk bwt camner.. “allah tidak akan mengubah nasib sesuatu umat melainkan die yg merubah nasibnye sendiri”.. so,its ok amalina.. berani kerana benar takut kerana salah…

  • yayaie

    well i dont think this is quite true. heyy opened up mind  la people! someone is jelez of her. duh! nauzubillah….  i bet that she is not stupit enough to put her real name on FACEBOOK with that stupit pic of UNbitch enough. whoever that belif this is her by just ONE READ is the stuit one -,-”  geee. hate those who play with people.
     ”o allah, i hope u revealed the truth n cleaned amalina’s name. i know that she is innocent. however IF she is wrong, please guide her n us to ur way ” amin^^

    truth will be revealed!! allahuakbar!

  • Izwanabr

    masuk kandang kambing, mengembek.. masuk kandang harimau, mengaum.. klu saye ade kat tempat amalina pon sye akan ikut cara hidup disana… btw, all person is diff.. harap2 bila balikm m’sia, dia akan beri sumbangan yang besar… macam abg najmil faiz mohamed aris… we hope that

    • celup2

      org xda pegangan agama je ikut pepatah tu bro…. 

      • Hailriz

        betul tu broo… kita yg beragama islam ikut lah lunas2 islam..klau nak ikut cara hidup org sana pun jgn lah smp menggadaikan agama sendiri… igt lah syurga dan neraka sama… berfikir lah berlandaskan iman, jgn ikut kan nafsu…

    • ciksiti

      x leh camtu bro…kita hidup bknnye lama…sibuk nk ikut lifestyle depa takut bila Allah mjemput x sempat btaubat.. btw sy x nafikan dgn drh muda+environment+kwn2 x mustahil sesapa blh berubah… seme akn kembali kepada kekuatan pegangan akidah masing2…masa nilah Allah mguji kita… kita x bperang cam zaman nabi dulu…tp kita berperang dgn nafsu sendiri je skrg ni…
      Apapon pintu taubat n rahmat Allah tiada sapa yg tahu, dgn izinnya mungkin dia akan berubah jd yg lbh baik. Doakanlah yg baik2 utk dia dan kluarganya semoga digolongkan dlm org2 yg dirahmati.

    • Tamu

      hik hik..kalau tak sempat balik tu kira mcam maner erk…macam tau tau jer sempat balik kan ciksiti…

  • malaygirl

    sy sangat kagum dgn amalina satu masa dulu…sbb dia punya result kluar masa sy nak ambik SPM. tp bila tau dia berubah mcm ni skali, agak kecewa…berhijab tu kan cantik…hantar blajar jauh2, tunjuk la yg terbaik pada yg tinggal kt malaysia ni. ni salah satu cara org luar nk pesongkan pemikiran kita. yang paling mudah dr segi pemakaian. :) fikir2 kan la… kalau amalina nak pakai macam ni, kt Malaysia pon bersepah2…tak payah study jauh2 baru boleh pakai macam ni.

    • Bct1309

      Tah betul tah tidak..nanti Ada group kat uk nk ziarah dia..we will see the real truth..

  • Ezhafx

    ku memndoakan orang yang suka memfitnah mati cepat semoga kurang dosa di tanggungnya.

  • Hawani89

    benar atau tidak…hanya Tuhan yg mengetahui tiap2 sesuatu yg berlaku ke atas hambanya…  kesimpulannya, jika salah, perbetulkan semula.. jika masih meniti di jalan yg betul yg diredhai Allah, insyaAllah, diberkati hidup di dunia dan akhirat dan kita sebagai hambanya perlu sentiasa perbaiki diri…yg buruk kepada baik, yg baik menjadi lebih baik….

  • ciksiti

    x leh ckp apa when her mother sendiri admit dia yg belikan baju yg amalina pakai.. nauzubillah..semoga yg lain mgambil ikhtibar dr klemahan mereka…
    mereka dipinjamkan Allah dgn kebijaksanaan tp …. sedey rr…

  • Azhar

    saya hairan kenapa bangsa melayu yang cerdik pandai boleh terjebak sebegini….banyak dah contoh yang kita lihat…….saya sebagai orang melayu yang menpunyai jati diri yang tinggi….saya kadang2 jadi malu…oh malu..and bagi pendapat saya ini berlaku atas kehendak diri sendiri and bukan pengaruh kawan2.saya beri contoh…saya dahulu seorang perokok kenapa saya boleh berhenti merokok…sebenar nya terletak pada naluri seseorang jika naluri cakap tidak ,tidak lah ia…jika naluri cakap nak maka…faham2 lah sendiri

    DARI,
    ANAK WATAN YANG SAYANGKAN BANGSANYA

  • Tetamu Allah

    si penyembah dajjal sentiasa memerhatikan bijak pandai kita…BEWARE!!! 

  • Yongyuni

    bukan senang nak idup sebagai kambing dalam kandang harimauu..so normall lah dia ikut gaya harimau bila masuk kandang rimau..dia bijak akademik..bukan bijak dalam hal akidah islamm ..so biasa lahh tu…. apa nak kecoh..

  • jba

    Inilah TRANSFORMASI namanya! hehehe! Jalan ke neraka terbentang luas!

  • Ct_khalijah

    Cikgu sabariah, bagaimana cikgu nak mendidik anak-anak murid cikgu yang ramai tu, kalau anak sorang pun x terdidik? segera muhasabah diri Anak-anak amanah Allah cikgu.

    • Xoxoxo

      salah, mcm awak tu bagus sgt! Cikgu sabariah mendidik anak2 muridnya takde kena mengena dgn isu ni.

  • Beatles6135

    hanya Allah yg tahu.. kita hanya berserah DIA yg menentukan… wlaubgaimana pun mrilah sme2 kita  berdoa agar nur amalina berada dlm keadaan baik selalu

  • shah

    Korang semua ni nak kutuk2 Amalina ni kenapa? Jeles apa? dia ada 2 degrees, ko mampu? dpt 17A1, ko mampu? dia nak free hair ke, nak ada kawan2 mat/minah salleh ke dia punya pasal le! So, kalau belajar di UK/oversea tak boleh berkawan ngan bangsa lain. kena kawan ngan melayu je ke. hey, buka ler pemikiran tu sikit. Yang penting tujuan dia di sana ialah untuk belajar dan mendpatkan ijazah yg di idamkan. 
    To Amalina: Just be brave babe. This is nonsense/waste of time compared to your final exams. Trust me, I was in your shoes. Been there, got the T-shirt. Now I am a specialist working in the NHS in London

    • Shaz_moy

      tak salah kalo nak berkawan dgn bangsa lain…tapi skang isu yang dibangkitkan pasal kejutan budaya….skang nie amalina membawa nama negara kita malah amalina anak orang melayu…bukan sebab kite jeles tapi takkan kita nak tengok anak bangsa kita hanyut..
      ~ fikir guna akal bukan guna emosi ~

    • insan

      klu bijak mana sekalipun..tp xambil berat psl agama tak btl jgk…jgn kejar nikmat dunia saja..akhirat jgn dilupa..berubah kepada yg baik..bkn kepada yg buruk..dia ada akal kan..bijak lak tu..fikir2kanla..kata pandai sgt..tp cetek ilmu sebenarnya..allahua’lam..

    • rakyat prihatin

      lpas ni bleh wat program reality akhlak bkn sekadar pandai..to shah: ko bkn bawa nama generasi kedua malaysia kat sana..nama n diri  ko sapa pun x kenal..  

  • Latyf_57

    Jgn nak marh .biar laaa. Mak bapak ai hidup lagi .kau jaga je ank kau tu jgn nak jaga tepi kain . Sendiri mau ingat…

    • skmy

      kita ni saudara seislam. kena berpesan-pesan kepada kebenaran. Bacalah quraan dan  fahamii kandungannya. Buku tebal-tebal tulisan manusia dah banyak dibaca. Al quraan titipan Pencipta kita tak kisah. Pasal tu lah ramai tersasar. Jom kita hayati kandungan alquraan mulai sekaranag. Jgn baca yasin malam jumaat je bro… 

  • Hannyrose88

    i xtw la nk comment ape.tp proud we have citizen like her mean bijak..i think semua org shock bile perubahan style dia..dari berhijab now bloond kan rambut dia..sy xnafikan ada legging spt dia maksudkan tp bila tgk balik baju dia seakan-akan nmpk kulit..nak slhkan mak dia pun xboleh gak.if kita sendiri yang nak jadi macam tue..apae pun kite berdoa jer dia berubah mnejadi yg terbaik..sy tidak bertudung tapi sy tetap beranggapan bhw berhijab u r still look awesome.dia ckp sy memang minat fesyen dari kecil so adakah minat berfashion kite kene bukak tudung

  • NZuana

    sian dgn dak shah dan dak latyf compare ngan dak amalina tu…. ;-P

  • http://azlijamilphotography.wordpress.com/ Azli Jamil

    As I’ve written somewhere else before, ” women wearing tudung = men not wearing shorts”.
    Doesn’t say anything about the heart.  Do good because we are good people and if that gets us to heaven, that is good.

  • insan

    Doakan jelah agar dia sedar silap dia tu.. n berubah kepada yg lebih baik..sayang ada akal yg bijak tp tak menggambarkan imej muslimah yg bijak.. semoga bijak didunia n diakhirat…

  • Azlinahalim71

    apa lah yg nak dibanggakan sgt dengan 17A tu…MADIHAH lagi pandai 20A1 you…..lagi pandai, lagi bertaqwa, ya allah lindungilah madihah permata indah .jgn lah kau pesongkan hatinya, peliharalah dirinya dari azab dunia ini….semoga dia menjadi contoh pelajar muslimah dari malaysia…bukannya pelajar melayu contoh tetapi  pelajar muslimah contoh yg sebenar-benarnya…. aminnnnnn

  • nia

    cover camne pown dah takde pekdah. terang2 dah terbukti. apapown, harap pelajaran tak terganggu dah le

  • Fatemfrida

    pape je lh…
    jgn mlu kn rkyat mlaysia n umat islam..

  • Dahlia_lia

    Culture Shock yg buat ramai pelajar2 ni berubah dgn mendadak. Kekuatan agama dan jati diri didalam jiwa tak kuat.

  • r a

    when we enter another culture we adapt to fit the norms of that culture.  that is natural and normal.  changing the appearance does not change the heart.

  • http://profile.yahoo.com/EVZEE7WTSPVOZK4QBSXKHNID7Q Kai Loon

    By the way, it is her life to become sexy or not, doesn’t mean that a top scorer can never has his or her own life… Wearing nicer doesn’t mean doing crime and did not harm anyone as well… There are so many same religion ladies posted pictures like her in fb and walk around even more sexy than her in KL, why you never critic? Why her? Why a top scorer can never do this? Why you never critic on the people that wear sexier than her and share her photo here and there? Because they are not top scorer so it isn’t important for them to do that or not to do like that? Respect her privacy…