‘Salam Baitullah’ Programme Live For The Haj Season

Published On October 12, 2011 |

SEPANG – Radio Television Malaysia (RTM), in collaboration with Bank Rakyat, will broadcast the programme ‘Salam Baitullah’ on TV1 in conjunction with the current haj season.

Deputy Director-General of Broadcasting (Strategic) Dr Ahmad Jailani Muhamed Yunus said the 20-episode programme would begin on Oct 23 and end on Nov 11.

“It’s an overreach programme that we can use for Malaysians to look at the situation in Mecca and Medina so that we can appreciate the haj rirtuals,” he told reporters at the KL International Airport after seeing off the Salam Baitullah crew to Mecca today.

Ahmad Jailani said that for the programme this time, RTM would use the web facilities such as Skype and Facebook to broadcast the programme.

Bank Rakyat’s Public Affairs head Saliman Zainal, said Bank Rakyat had twice sponsored the programme ‘Salam Baitullah’ with the hope that such programmes would give more impact to the people of Malaysia especially in understanding the haj rituals. – BERNAMA

 • http://www.facebook.com/honeymaria.abdullah Honeymaria Abdullah

  Apakah ibadat yang perlu kita buat sebelum menunaikan fardhu Haji supaya kita betul-betul insaf dan bersedia semasa menunaikan fardhu Haji ersebut? 

 • http://www.facebook.com/people/Zaiton-Bt-Minhat/801650605 Zaiton Bt Minhat

  Program Salam Baitullah ini  banyak memberikan munafaat kepada saya dan juga ramai pembaca lain. Tahniah kepada RTM kerana mengadakan program ini khususnya pada musim haji .

 • http://www.facebook.com/people/Zaharah-Ara/100000982254146 Zaharah Ara

  rancangan ini sangat bagus memberi panduan kepada bakal-bakal haji dan hajjah yang akan ke mekkah saya telah pergi umrah pada tahun lepas dan sangat ingin pergi lah untuk menunaikan haji

 • Baidah18

  As-salam, kami disini bertuah dapat tonton salam baitullah di-tv1 , juga bank raayat terima kaseh3x

 • Samsirah

  Alhamdulillah… dan tahnia pada RTM , dengan ada nya rancangan ini dapat saya menambah ilmu tentang menunaikan haji… tahnia dan terima kasih pada semua yang terlibat.

 • http://www.facebook.com/omar.saban2 Omar Saban

  tahniah pada RTM..dan syabas pada Bank Rakyat..kerana menunaikan tanggungjawab agama juga…alhamdulillah rancangan ini amat bermanfaat kepad semua umat islam khasnya

 • Mdmansor

  Assalammualaikum

  Betapa gembiranya mereka yang dapat menunikan fardu haji. Tetapi di Singapura seramai e625 tidak dapat menunaikan haji walaupun persiapan telah mereka sebelum dijadiualnya berangkat dari Singapura. Ini termasuk dengan telah mengadakan majlis membaca doa selamat.Kabarnya tidak dapat visa tambahan. Ramai di Singapura berkata manusia merancang Tuhan menentukan. apa kah ustza bersetuju dengan pendapat sedemikian. Tidak kah ini menunjukan kelemahan mereka yang membuat perancangan.

  Dari Mohamed Mansor Abdul Rahman dari Singapura

 • http://www.facebook.com/people/Muhdnur-Bin-Yusoff/100000353590206 Muhdnur Bin Yusoff

  Alhamdulillah dan assalammualaikum  Harapan agar program sebegini berterusan setiap musim Haji. 

 • muhammad imran

  assalamualaikum ustaz…sya brumur 10 thun…hnya Allah shj yg thu btapa rindunya sya ingin mnjejakkan kaki ke baitullah buat kali keduanya…moga2 sya dpat mnjejakkan lg kaki sya ke bumi tercinta itu bersama kedua ibu bapa sya…moga2 doa sya d makbulkan…ameen…