MYNEWSHUB.MY - PORTAL BERITA ONLINE TERHANGAT MASA KINI!
Sunday, April 20, 2014


OPS SULU

Perkembangan Terkini Lahad Datu – OPS SULU

    March 3, 2013




Sidang Media oleh YDH Ketua Polis Negara 3 Mac 2013 (Ahad), menyatakan bahawa dalam OPS SULU ini terdapat 3 kejadian iaitu yang pertama kejadian di Kampung Tanduo, Lahad Datu di mana keadaan terkawal dan penceroboh berada dalam kepungan pihak keselamatan kita, PDRM dan ATM berkerjasama untuk menamatkan konflik ini.

Setakat ini polis telah berjaya menangkap 3 penceroboh yang cuba melepaskan diri dari kepungan polis di Kampung Tanduo.

Kejadian kedua ialah yang berlaku di daerah Kunak di mana maklumat diterima terdapat satu pendaratan penceroboh di antara Kg. Lormalong dan Kg. Dasar Lama. Seramai 10 orang disyaki orang asing, 3 daripadanya bersenjata dan kini bersembunyi di sebuah rumah.

VAT 69 telah dihantar untuk “ground assesment” dan bertindak.

Seterusnya kejadian ke 3 pula berlaku pada 2 Mac 2013 jam 1830hrs.

Di mana sepasukan anggota polis telah diserang hendap oleh suspek dengan menggunakan senjatapi sewaktu mereka membuat serbuan di kampung Sri Jaya Simunul, Semporna.

Serbuan tersebut telah dijalankan berikutan maklumat diterima di mana penjenayah ini dipercayai berada di kawasan tersebut dan mempunyai senjatapi.

Dalam serbuan itu, dipercayai 5 orang pegawai/anggota polis terkorban manakala di pihak penceroboh 2 orang terkorban.

Berikutan insiden ini pihak polis juga telah mengepung kawasan sekitar di mana penceroboh ini bersembunyi.

Butir-butir lengkap pegawai/anggota polis yang terkorban belum dapat didedahkan buat masa ini bagi menghormati keluarga mangsa.

YDH Ketua Polis Negara memberi nasihat kepada orang ramai supaya jangan merasa cemas dan panik serta jangan mendengar khabar angin dan berita yang tidak berasas.

Jika merasa ragu-ragu orang ramai bolehlah menghubungi pihak polis di balai berdekatan atau melayari laman website facebook PDRM Sabah.

Setakat ini tidak ada perintah berkurung diistiharkan di mana-mana daerah di Negeri Sabah.

Berita Bernama:

KEDUDUKAN ANGGOTA PASUKAN KESELAMATAN DIPERKUKUH DAN BERSEDIA – ISMAIL

LAHAD DATU, 3 Mac (Bernama) — Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar
menegaskan bahawa keselamatan di Sabah terutama di tiga lokasi berlaku
pencerobohan kumpulan bersenjata adalah terkawal.
“Saya juga telah memanggil Panglima Angkatan Tentera (Jen Tan Sri Zulkifeli
Mohd Zin) untuk mengukuhkan kedudukan dengan mengambil kira apa yang berlaku di
tiga lokasi itu.
“Mereka juga dalam keadaan bersedia untuk tindakan selanjutnya,” katanya
pada sidang akhbar di Residental Felda Sahabat kira-kira 130 kilometer dari
sini.
Beliau merujuk kepada tiga situasi iaitu penahanan tiga anggota penceroboh
yang cuba keluar dari kawasan kepungan pasukan keselamatan di Kampung Tanduo,
lima anggota polis mati ditembak di Kampung Seri Jaya Simunul di Semporna dan
laporan pencerobohan 10 lelaki di Kampung Lumalong dan Kampung Dasar Lama di
Kunak.
Hadir sama pada sidang akhbar itu ialah Zulkifeli, Pengarah Keselamatan
Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid dan
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib.
Ismail meminta orang ramai agar jangan mempercayai khabar angin dan berita
yang tidak disahkan oleh polis tentang apa yang berlaku di negeri ini.
Beliau berkata orang ramai tidak perlu membuat andaian melainkan disahkan
pihak berkuasa terutama jika berdasarkan laporan di media sosial dan komunikasi
lain.
Ismail sekali lagi menegaskan bahawa sehingga hari ini polis tidak pernah
mengeluarkan perintah berkurung kepada penduduk di negeri ini.
Beliau turut memberi jaminan keselamatan kepada pelancong yang ingin datang
ke negeri ini untuk bercuti.
Sementara itu, Zulkifeli dalam sidang akhbar sama berkata penduduk di negeri
ini terutama masyarakat setempat di daerah ini tidak perlu bimbang kerana
situasi adalah terkawal dan pihaknya berkerjasama rapat dengan polis dalam
menangani situasi keselamatan.
“Saya dan Ketua Polis Negara telah merancang sesuatu dan kami boleh tangani
situasi ini dengan kawalan keselamatan yang ketat,” katanya.
Sehubungan itu, beliau meminta supaya penduduk di daerah ini, Semporna dan
Kunak menjalani kehidupan seperti biasa.
Zulkifeli berkata bagi meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap tahap
keselamatan mereka, dua lagi batalion tambahan tentera dihantar hari ini dan
ditempatkan di beberapa kawasan di kawasan pantai timur negeri ini.
    — BERNAMA

Perkembangan Terkini Lahad Datu – OPS SULUhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/gempur.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/gempur-150x150.jpg MyNewsHub Terkini
Sidang Media oleh YDH Ketua Polis Negara 3 Mac 2013 (Ahad), menyatakan bahawa dalam OPS SULU ini terdapat 3 kejadian iaitu yang pertama kejadian di Kampung Tanduo, Lahad Datu di mana keadaan terkawal dan penceroboh berada dalam kepungan pihak keselamatan kita, PDRM dan ATM berkerjasama untuk menamatkan konflik ini. Setakat...
<p style="text-align: justify;">Sidang Media oleh YDH Ketua Polis Negara 3 Mac 2013 (Ahad), menyatakan bahawa dalam OPS SULU ini terdapat 3 kejadian iaitu yang pertama kejadian di Kampung Tanduo, Lahad Datu di mana keadaan terkawal dan penceroboh berada dalam kepungan pihak keselamatan kita, PDRM dan ATM berkerjasama untuk menamatkan konflik ini.</p> <p style="text-align: justify;">Setakat ini polis telah berjaya menangkap 3 penceroboh yang cuba melepaskan diri dari kepungan polis di Kampung Tanduo.</p> <p style="text-align: justify;">Kejadian kedua ialah yang berlaku di daerah Kunak di mana maklumat diterima terdapat satu pendaratan penceroboh di antara Kg. Lormalong dan Kg. Dasar Lama. Seramai 10 orang disyaki orang asing, 3 daripadanya bersenjata dan kini bersembunyi di sebuah rumah.</p> <p style="text-align: justify;">VAT 69 telah dihantar untuk "ground assesment" dan bertindak.</p> <p style="text-align: justify;">Seterusnya kejadian ke 3 pula berlaku pada 2 Mac 2013 jam 1830hrs.</p> <p style="text-align: justify;">Di mana sepasukan anggota polis telah diserang hendap oleh suspek dengan menggunakan senjatapi sewaktu mereka membuat serbuan di kampung Sri Jaya Simunul, Semporna.</p> <p style="text-align: justify;">Serbuan tersebut telah dijalankan berikutan maklumat diterima di mana penjenayah ini dipercayai berada di kawasan tersebut dan mempunyai senjatapi.</p> <p style="text-align: justify;">Dalam serbuan itu, dipercayai 5 orang pegawai/anggota polis terkorban manakala di pihak penceroboh 2 orang terkorban.</p> <p style="text-align: justify;">Berikutan insiden ini pihak polis juga telah mengepung kawasan sekitar di mana penceroboh ini bersembunyi.</p> <p style="text-align: justify;">Butir-butir lengkap pegawai/anggota polis yang terkorban belum dapat didedahkan buat masa ini bagi menghormati keluarga mangsa.</p> <p style="text-align: justify;">YDH Ketua Polis Negara memberi nasihat kepada orang ramai supaya jangan merasa cemas dan panik serta jangan mendengar khabar angin dan berita yang tidak berasas.</p> <p style="text-align: justify;">Jika merasa ragu-ragu orang ramai bolehlah menghubungi pihak polis di balai berdekatan atau melayari laman website facebook PDRM Sabah.</p> <p style="text-align: justify;">Setakat ini tidak ada perintah berkurung diistiharkan di mana-mana daerah di Negeri Sabah.</p> <p style="text-align: justify;"><strong>Berita Bernama: </strong></p> <strong>KEDUDUKAN ANGGOTA PASUKAN KESELAMATAN DIPERKUKUH DAN BERSEDIA - ISMAIL</strong> LAHAD DATU, 3 Mac (Bernama) -- Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar menegaskan bahawa keselamatan di Sabah terutama di tiga lokasi berlaku pencerobohan kumpulan bersenjata adalah terkawal. "Saya juga telah memanggil Panglima Angkatan Tentera (Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin) untuk mengukuhkan kedudukan dengan mengambil kira apa yang berlaku di tiga lokasi itu. "Mereka juga dalam keadaan bersedia untuk tindakan selanjutnya," katanya pada sidang akhbar di Residental Felda Sahabat kira-kira 130 kilometer dari sini. Beliau merujuk kepada tiga situasi iaitu penahanan tiga anggota penceroboh yang cuba keluar dari kawasan kepungan pasukan keselamatan di Kampung Tanduo, lima anggota polis mati ditembak di Kampung Seri Jaya Simunul di Semporna dan laporan pencerobohan 10 lelaki di Kampung Lumalong dan Kampung Dasar Lama di Kunak. Hadir sama pada sidang akhbar itu ialah Zulkifeli, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid dan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib. Ismail meminta orang ramai agar jangan mempercayai khabar angin dan berita yang tidak disahkan oleh polis tentang apa yang berlaku di negeri ini. Beliau berkata orang ramai tidak perlu membuat andaian melainkan disahkan pihak berkuasa terutama jika berdasarkan laporan di media sosial dan komunikasi lain. Ismail sekali lagi menegaskan bahawa sehingga hari ini polis tidak pernah mengeluarkan perintah berkurung kepada penduduk di negeri ini. Beliau turut memberi jaminan keselamatan kepada pelancong yang ingin datang ke negeri ini untuk bercuti. Sementara itu, Zulkifeli dalam sidang akhbar sama berkata penduduk di negeri ini terutama masyarakat setempat di daerah ini tidak perlu bimbang kerana situasi adalah terkawal dan pihaknya berkerjasama rapat dengan polis dalam menangani situasi keselamatan. "Saya dan Ketua Polis Negara telah merancang sesuatu dan kami boleh tangani situasi ini dengan kawalan keselamatan yang ketat," katanya. Sehubungan itu, beliau meminta supaya penduduk di daerah ini, Semporna dan Kunak menjalani kehidupan seperti biasa. Zulkifeli berkata bagi meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap tahap keselamatan mereka, dua lagi batalion tambahan tentera dihantar hari ini dan ditempatkan di beberapa kawasan di kawasan pantai timur negeri ini. <strong>    -- BERNAMA</strong>

Iklan Teks:


PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001642452169 Syed Ahmad Daniel

    PERISTIWA LAHAD DATU .

    KUALA LUMPUR FEB: Bekas Ketua Staf Logistik Markas Armada TLDM, Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid tidak menolak kemungkinan pencerobohan 100 lelaki bersenjata di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara.

    “Ini kes yang dirancang. Saya tak percaya TLDM tak efisien. Kita ada bot laju, CB90 (combat boat) Saya tak fikir mereka (penceroboh bersenjata) boleh terlepas.

    “Ini semua untuk manfaat politik. Sama macam Al-Maunah. Tak masuk akal satu Land Rover boleh bawa ratusan rifle, orang tak perasan dan masuk (kem) buka armory.

    “Fikir punya fikir, macam sandiwara,”

    Imran berkata, perairan negara dikawal empat agensi penguatkuasa iaitu Polis Marin, Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), Kastan Diraja Malaysia dan TLDM.

    “Kita ada ‘Operasi Pasir Laut’ antara tentera dan polis. Tak malukah tentera sudah jaga, orang lain boleh masuk?” katanya.

    Ops Pasir Laut ialah operasi keselamatan perairan dan kepulauan pantai utara dan timur Sabah oleh Markas Angkatan Bersama (MAB) Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

    Ops Pasir Laut dikawal selia Pusat Kawalan dan Sistem Pengawasan (JRCC) dengan kelengkapan pesawat tanpa juruterbang (UAV), bot tempur kapal peronda ATB dan helikopter Nuri.

    Public CommentUserPERISTIWA LAHAD DATU . KUALA LUMPUR FEB: Bekas Ketua Staf Logistik Markas Armada TLDM, Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid tidak menolak kemungkinan pencerobohan 100 lelaki bersenjata di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara. “Ini kes yang dirancang. Saya tak percaya TLDM tak efisien. Kita ada bot laju, CB90 (combat boat) Saya tak fikir mereka (penceroboh bersenjata) boleh terlepas. “Ini semua untuk manfaat politik. Sama macam Al-Maunah. Tak masuk akal satu Land Rover boleh bawa ratusan rifle, orang tak perasan dan masuk (kem) buka armory. “Fikir punya fikir, macam sandiwara,” Imran berkata, perairan negara dikawal empat agensi penguatkuasa iaitu Polis Marin, Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), Kastan Diraja Malaysia dan TLDM. “Kita ada ‘Operasi Pasir Laut’ antara tentera dan polis. Tak malukah tentera sudah jaga, orang lain boleh masuk?” katanya. Ops Pasir Laut ialah operasi keselamatan perairan dan kepulauan pantai utara dan timur Sabah oleh Markas Angkatan Bersama (MAB) Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Ops Pasir Laut dikawal selia Pusat Kawalan dan Sistem Pengawasan (JRCC) dengan kelengkapan pesawat tanpa juruterbang (UAV), bot tempur kapal peronda ATB dan helikopter Nuri.
  • http://www.facebook.com/Walangkidul Matsah Kachong

    nak buat kenyataan akhbar bagi tahu kematian angota polis….tapai tiada tindakan yang lanjut…. balik2 dengaar kematian yang bertambah..

    Public CommentUsernak buat kenyataan akhbar bagi tahu kematian angota polis....tapai tiada tindakan yang lanjut.... balik2 dengaar kematian yang bertambah..
  • Tumulak

    semoga konflik ini cepat berakhir….MENYUSAHKAN ORG SABAH JE!!!

    Public CommentUsersemoga konflik ini cepat berakhir....MENYUSAHKAN ORG SABAH JE!!!
  • kelawar siang

    wei bangsat…ko ni xabis2 ngan statement bodoh ko…kalo btol yg rancang ni pon…ketua ko la si anwar 2…jd elok ko duk diam je dr ko terus b’ckp yg bole skt kan ati keluarga mangsa…dasar otak lembu pembangkang..

    Public CommentUserwei bangsat...ko ni xabis2 ngan statement bodoh ko...kalo btol yg rancang ni pon...ketua ko la si anwar 2...jd elok ko duk diam je dr ko terus b'ckp yg bole skt kan ati keluarga mangsa...dasar otak lembu pembangkang..
  • http://www.facebook.com/kingkebe80 King Kota

    sandiwara hotak kau tu yang tak betul… sedang kan bot pancung bawak pati dari indon pun bersepah bleh masuk lepas,kau ingat laut dan perairan sabah tu besor otak kau tu ker….

    Public CommentUsersandiwara hotak kau tu yang tak betul... sedang kan bot pancung bawak pati dari indon pun bersepah bleh masuk lepas,kau ingat laut dan perairan sabah tu besor otak kau tu ker....
  • Tumulak

    [NASIHAT DARI PDRM - PLEASE SHARE!]

    tolong pesan dgn orang lain..tolong jgn update dekat facebook kalau ternampak ATM tgh buat roadblock dekat mana dan kereta dekat mana..percuma Penceroboh dapat info!! Senang2 diorang serang..btw ada apa2 simpan dalam hati..mereka sedang memerhati!!

    Kepada Rakyat Sabah.. Tolong jangan sebarkan maklumat di fb atau dimana2 sekalipun apa yg anda nampak Polis dan ATM lakukan di Sabah… Apa yg anda nampak itu adalah rahsia pertahanan negara… Tolong jangan merasa bangga dgn maklumat yg anda sebarkan… Anda hanya akan
    mengeruhkan lg keadaan… Secara tak sengaja anda hanya membocorkan maklumat kepada pengkhianat negara… Sekarang anda juga memegang amanah negara dgn tidak menyebarkan
    maklumat… Pegang amanah itu erat2…

    TOLONG SEBARKAN!!

    Public CommentUser[NASIHAT DARI PDRM - PLEASE SHARE!] tolong pesan dgn orang lain..tolong jgn update dekat facebook kalau ternampak ATM tgh buat roadblock dekat mana dan kereta dekat mana..percuma Penceroboh dapat info!! Senang2 diorang serang..btw ada apa2 simpan dalam hati..mereka sedang memerhati!! Kepada Rakyat Sabah.. Tolong jangan sebarkan maklumat di fb atau dimana2 sekalipun apa yg anda nampak Polis dan ATM lakukan di Sabah... Apa yg anda nampak itu adalah rahsia pertahanan negara... Tolong jangan merasa bangga dgn maklumat yg anda sebarkan... Anda hanya akan mengeruhkan lg keadaan... Secara tak sengaja anda hanya membocorkan maklumat kepada pengkhianat negara... Sekarang anda juga memegang amanah negara dgn tidak menyebarkan maklumat... Pegang amanah itu erat2... TOLONG SEBARKAN!!
  • http://www.facebook.com/kingkebe80 King Kota

    otak sempit bro macam tu lah sempit jugak fikiran dia

    Public CommentUserotak sempit bro macam tu lah sempit jugak fikiran dia
  • http://www.facebook.com/kingkebe80 King Kota

    otak semut lagi besar dari otak dia…. ni lah yang patut dipanggil barua dan mush negara. semua nak masuk politik…

    Public CommentUserotak semut lagi besar dari otak dia.... ni lah yang patut dipanggil barua dan mush negara. semua nak masuk politik... '
  • kelawar siang

    tau xpe bro…semua nye die nak politik kan..kalo rase nak jd ahli politik ni masuk parlimen..kalo keluarga die yg kena tembak rase2 die nak x kuar jan statement bodoh ni..

    Public CommentUsertau xpe bro...semua nye die nak politik kan..kalo rase nak jd ahli politik ni masuk parlimen..kalo keluarga die yg kena tembak rase2 die nak x kuar jan statement bodoh ni..
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001642452169 Syed Ahmad Daniel

    Bahasa menunjukkan bangsa huhuhu….hanya tentera mengenali tentera dalaman…

    Public CommentUserBahasa menunjukkan bangsa huhuhu....hanya tentera mengenali tentera dalaman...
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001642452169 Syed Ahmad Daniel

    Terima kasih hehehe

    Public CommentUserTerima kasih hehehe


MyNewsHubSatu Perubahan Dalam Sajian Berita Online2014