MYNEWSHUB.MY - PORTAL BERITA ONLINE TERHANGAT MASA KINI!
Thursday, April 24, 2014


Amah Indonesia Didakwa

Amah Indonesia Didakwa Dera Anak Majikan

    February 28, 2013




KOTA BHARU – Seorang amah warga Indonesia hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan mendera anak majikannya yang berusia 15 bulan dalam satu kejadian, Sabtu lalu.

Enong Nur Sukma, 41, yang berasal dari Bandung, Indonesia itu didakwa melakukan perbuatan itu terhadap Qaseh Nur Alia Mohd Syazwan dengan cara menggoyangkan badan dan kepala serta melayan kanak-kanak perempuan itu dengan cara kekasaran yang boleh mencederakan mangsa.

Beliau didakwa melakukan penganiayaan itu di sebuah rumah di Lorong Haji Pak Noh, Jalan Bayam di sini pada jam 10.30 malam, Sabtu lalu dan dituduh mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang sabit kesalahan boleh didenda RM20,000 atau 10 tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Enong yang mengangguk faham atas pertuduhan itu dilihat sesekali mengalirkan air mata sepanjang prosiding itu berlangsung.

Hakim Mahkamah Sesyen Yusuf Yunus kemudiannya menetapkan 1 April depan sebagai tarikh sebutan semula kes sementara menunggu laporan perubatan.

Bagaimanapun, Enong yang diwakili peguam Roshazlizawati Muhammad tidak dibenarkan diikat jamin.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Intan Noor Hilwani Mat Rifin. – BERNAMA

Amah Indonesia Didakwa Dera Anak Majikanhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Amah-Indonesia-Didakwa.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Amah-Indonesia-Didakwa-150x150.jpg MyNewsHub Terkini
KOTA BHARU - Seorang amah warga Indonesia hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan mendera anak majikannya yang berusia 15 bulan dalam satu kejadian, Sabtu lalu. Enong Nur Sukma, 41, yang berasal dari Bandung, Indonesia itu didakwa melakukan perbuatan itu terhadap Qaseh Nur Alia Mohd...
<p style="text-align: justify;"> KOTA BHARU - Seorang amah warga Indonesia hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan mendera anak majikannya yang berusia 15 bulan dalam satu kejadian, Sabtu lalu.</p> <p style="text-align: justify;">Enong Nur Sukma, 41, yang berasal dari Bandung, Indonesia itu didakwa melakukan perbuatan itu terhadap Qaseh Nur Alia Mohd Syazwan dengan cara menggoyangkan badan dan kepala serta melayan kanak-kanak perempuan itu dengan cara kekasaran yang boleh mencederakan mangsa.</p> <p style="text-align: justify;">Beliau didakwa melakukan penganiayaan itu di sebuah rumah di Lorong Haji Pak Noh, Jalan Bayam di sini pada jam 10.30 malam, Sabtu lalu dan dituduh mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang sabit kesalahan boleh didenda RM20,000 atau 10 tahun penjara atau kedua-duanya sekali.</p> <p style="text-align: justify;">Enong yang mengangguk faham atas pertuduhan itu dilihat sesekali mengalirkan air mata sepanjang prosiding itu berlangsung.</p> <p style="text-align: justify;">Hakim Mahkamah Sesyen Yusuf Yunus kemudiannya menetapkan 1 April depan sebagai tarikh sebutan semula kes sementara menunggu laporan perubatan.</p> <p style="text-align: justify;">Bagaimanapun, Enong yang diwakili peguam Roshazlizawati Muhammad tidak dibenarkan diikat jamin.</p> <p style="text-align: justify;">Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Intan Noor Hilwani Mat Rifin. - BERNAMA</p>

Iklan Teks:


PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
  • Tumulak

    cuba bg kerja ni kpd anak org asli tempatan yg takde kerja…sbb kebanyakkan kita tak minat kerja tu…siapa tahu mereka lg berakal menjaga bayi drpd minah indon

    Public CommentUsercuba bg kerja ni kpd anak org asli tempatan yg takde kerja...sbb kebanyakkan kita tak minat kerja tu...siapa tahu mereka lg berakal menjaga bayi drpd minah indon
  • Nora

    orang jahat ada kat mana2 pon. susah nak nilai orang dari luaran je

    Public CommentUserorang jahat ada kat mana2 pon. susah nak nilai orang dari luaran je
  • Tumulak

    sebaiknya jg anak sendiri je kan…lg selamat

    Public CommentUsersebaiknya jg anak sendiri je kan...lg selamat
  • kiyoko

    kali ni sy setuju dgn pendapat awk ni en.tumulak …. clalu gak baca
    komen2 anda ….. bg peluang pada org asli sbb mereka adalah rakyat
    malaysia ….

    Public CommentUserkali ni sy setuju dgn pendapat awk ni en.tumulak .... clalu gak baca komen2 anda ..... bg peluang pada org asli sbb mereka adalah rakyat malaysia ....
  • Siti Rohani Yatim

    buat jahat balasannya pun jahat..

    Public CommentUserbuat jahat balasannya pun jahat..


MyNewsHubSatu Perubahan Dalam Sajian Berita Online2014