MYNEWSHUB.MY - PORTAL BERITA ONLINE TERHANGAT MASA KINI!
Saturday, April 19, 2014


kasih-ibu

Sedihnya…Surat Buat Ibu Tersayang

    February 3, 2013




*Sumber asal tidak dapat dikesan …. tapi dipetik dari Page Saya selalu tengok pic awak bila saya rindu.(klik untuk LIKE)

Mak…..

Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari…..
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi..
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan..
sejuk syahdu masih terasa lagi nih….

Mak tau tak…..
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni
sejak kiter dewasa…..
dan itu juga terakhir kali nya..
Emmmm…rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh…..
nak tinggal kan anak2 mak…..
nak tinggal kan dunia fana ni…..

…mak macam dah sedia…..
Seminggu sebelum tu…..
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai…..
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu…..
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih…..
kakak pun rasa hairan…..
mak tak penah buat gitu…..

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak…..
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam…..
kengkadang siaran indonesia…
mak terus tekun menganyam…
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak kekuburan…
Pastu mak basuh tangga rumah bersih2…..
pastu mak jemur karpet dan yang paling menarik sekali
mak kabo kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari…..
ada kat dalam dalam beg…..
ada dalam ASB…..
ada kat dalam gulung tikar…..
masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakann bila mak kabo duit dalam gulung tikar…
kiter kata mak memang pesenn lama laaa…
mak cuma gelak juga
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak…..
Hari tu hari sabtu pukul 3 petang mak tiba2
sakit perut…..
bila malam tu kiter sampai dari KL…..
mak dah dalam kesakitan…
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk…..
mak tetap tak mboh pi hospital…..
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk…

Mak kata mak tak mboh duduk dalam hospital…..
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor…
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut ajer..

Mak tetap tak bersetuju…..
mak memang degil…
tak salah anak mak yang ni pun ikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk…
mak sakit perut sampai nak sentuhh perut mak pun sakit…
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital…..
Mak…..ampunn kan kami semua…
kami nak mak sehat…
kami sayang mak…kami tak mboh mak sakit…
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital….
ampon kan kami yer mak….

Mak…..
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir
kali mak naik kereta kiter…
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak bila
kiter kata nak beli kereta….
Mak asyikk tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawap pula…kalau tak
cukupp mak kan banyak duit…
mak gelak ajerr…..

Lepas tu bila kereta kiter sampai…..
mak buat kenduri kesyukuran…..
Dan kiter masih ingat lagi…
bila kiter eksiden terlanggar keling naik motor…..
Punya la kiter takut…
kiter warning kakak kiter jangan sesekali kabo kat mak…..
Bila balik sahaja kampong, kiter cecepat simpan keta dalam garaj…..
Tapi mak perasan juga bumper depan kiter kemek…
mak tanya kenapa…?
Selamba bodoo jerr kiter jawap terlangar pokok bunga…..
Mak….
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau…
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar..
mak kiter menipu mak kan…
ampun kan kiter….

Mak…..
Jam 4.30 pagi ahad
Bila tiba aja kat hospital….
nurse tengah balut mak dengan kain
putih…..
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital…
Mesti mak nampak abang cium dahi mak…..
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak….
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu…
mesti mak nampak semua tu kann…kann..kannn
Mak tau tak….
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter memandu dalam keadaan
separuh sedar…
Adik kat sebelah diam melayan perasann…
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini…
jalan di depan pun rasa makin kelam…..
airmata dah tak mampu di tahan….
Masa tu seandainya apa2 terjadi di jalan itu kiter rela…
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga…
di sebab kan pagi masih awal jadi jalan tu lenggang..
kosong….sekosong hati ini…..
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasana nya…..
terasa syahdu dan sayu gitu…dinginnnn….

Mak…..
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan….
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi….
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak…..
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan…..
Mak perasan tak…?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter…..
Dia kata…” dikk…jangan nangis…kalau sayang mak jangan buat gitu…jangan nangis ya..”
Bila makcik tu kata gitu…
lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas
mak….

Mak…..
Sampai takat ini surat ni kiter tulis…..
kiter nangis ni…..
Ni kat opiss…baru pukul 7.08 pagi….
Takder orang lagi kat opis ni…..kiter sedih…kiter
rindu kat mak..!
Takpa la…..nanti bila kiter dah boleh sembahyang kiter baca yassin
untuk mak…
mak tunggu ya…!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selama nya….
Semua anak2 mak mengelilingi mak…menatap wajah mak buat kali terakhir….
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja…
Mak rasa tak….
masa tu kiter sentuh dahi mak….
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk…..
Kiter tak mampu nak cium mak…
kiter tak daya….
Airmata kiter tak boleh tahan….
Jam 12 tengahari mak di turun kan dari rumah….
kaki kiter terus lemahh…
dunia terasa berputar…
tiba2 kiter rasa gelap…

Jam 5.00 petang….
Bila terjaga kiter rasa kepala berdenyut denyut…
badan terasa panas…
mata semakin kecil…
makk…anak mak demam nih..!
Mak tauu…cuma kiter sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke
tanah perkuburan…
Akak kata kiter pengsan…
Terkilan..terkilan sungguh terkilan…
Kenapa kiter lemah..?
kenapa anak mak yang lain tidak begitu..?
kenapa adik boleh bertahan..??

Mak…..
Hari2 kiter lalui tanpa keujudan mak lagi…
Begitu terasa kehilangan mak…boleh kata setiap malam selepas maghrib
anak mak ini berendam airmata…
Dan sampai satu tahap….
masa tu malam jumaat selepas
maghrib…
Selepas kiter baca yassin….
entah kenapa kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi…
semakin kiter tenung terasa semakin sayu…
tangisan tak dapat di bendung…
Mak tauu…kiter cuba bertahan…memujuk diri sendiri tapi tak juga reda…

Kiter rasa nak telefon mak…
nak cakap dengan mak….
Mak…gila kah anak mak ini..????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong…
Kiter cakap dengan kakak..
kiter nangis lagi…
Puas la kakak memujuk kiter…
Akak kata…” tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..nanti kalau
gini ajer, mak yang susah kat sana..”
Dan akhirnya akak juga nangis…..
Agaknya mak nampak adegan tu…
sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh…
mengharap sedekah dari anak2 nya…
Mak tau tak…
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati…
rasanyilu sangat….
menusuk nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni….

Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma…
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan…..

Mak….
cukup la sampai sini dulu….
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula….
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih…
pastu kawan kiter kabo….
hantar la kat Mymasjid.com tuuuu….
betul jugak..!
Kiter cuma tau alamat ni aje…
Takper yer mak…
kiter kasi orang lain baca…
Kiter stop dulu…sebab boss kiter dah maghi…
akhir kata untuk mak…I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana
membesarkan kiter…
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk universiti..
sampai kiter pandai mengoratt…
sampai kiter kerja gomen..
sampai kiter pandai bertenettt gitu…..
Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sedihnya…Surat Buat Ibu Tersayanghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/kasih-ibu.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/kasih-ibu-150x150.jpg MyNewsHub myHangat
*Sumber asal tidak dapat dikesan .... tapi dipetik dari Page Saya selalu tengok pic awak bila saya rindu.(klik untuk LIKE) Mak..... Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari..... Dah hampir sepuluh bulan mak pergi.. Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan.. sejuk syahdu masih terasa lagi nih.... Mak tau tak..... itu lah pertama kali mak peluk anak...
<strong>*Sumber asal tidak dapat dikesan .... tapi dipetik dari Page Saya selalu tengok pic awak bila saya rindu.<a href="http://www.facebook.com/SelaluTengokPic" target="_blank">(klik untuk LIKE)</a></strong> Mak..... Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari..... Dah hampir sepuluh bulan mak pergi.. Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan.. sejuk syahdu masih terasa lagi nih.... Mak tau tak..... itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa..... dan itu juga terakhir kali nya.. Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh..... nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni..... ...mak macam dah sedia..... Seminggu sebelum tu..... mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai..... Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu..... tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih..... kakak pun rasa hairan..... mak tak penah buat gitu..... pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak..... tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam..... kengkadang siaran indonesia... mak terus tekun menganyam... Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak kekuburan... Pastu mak basuh tangga rumah bersih2..... pastu mak jemur karpet dan yang paling menarik sekali mak kabo kat maner sume duit dan barang kemas mak.. ada kat dalam almari..... ada kat dalam dalam beg..... ada dalam ASB..... ada kat dalam gulung tikar..... masa tu mak perasan takk..?? kiter gelak sakann bila mak kabo duit dalam gulung tikar... kiter kata mak memang pesenn lama laaa... mak cuma gelak juga eeemmm..bahagiaa nya saat ituu.. Mak..... Hari tu hari sabtu pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut..... bila malam tu kiter sampai dari KL..... mak dah dalam kesakitan... Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk..... mak tetap tak mboh pi hospital..... dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk... Mak kata mak tak mboh duduk dalam hospital..... tapi kiter berkeras juga pujukk.. nanti di hospital ada doktor... ada ubat untuk mak.. kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut ajer.. Mak tetap tak bersetuju..... mak memang degil... tak salah anak mak yang ni pun ikut perangai mak tu.. Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk... mak sakit perut sampai nak sentuhh perut mak pun sakit... kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital..... Mak.....ampunn kan kami semua... kami nak mak sehat... kami sayang mak...kami tak mboh mak sakit... kami terpaksa juga hantar mak ke hospital.... ampon kan kami yer mak.... Mak..... Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter... Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak bila kiter kata nak beli kereta.... Mak asyikk tanya ajer.. cukup ker duitt.. kiter jawap pula...kalau tak cukupp mak kan banyak duit... mak gelak ajerr..... Lepas tu bila kereta kiter sampai..... mak buat kenduri kesyukuran..... Dan kiter masih ingat lagi... bila kiter eksiden terlanggar keling naik motor..... Punya la kiter takut... kiter warning kakak kiter jangan sesekali kabo kat mak..... Bila balik sahaja kampong, kiter cecepat simpan keta dalam garaj..... Tapi mak perasan juga bumper depan kiter kemek... mak tanya kenapa...? Selamba bodoo jerr kiter jawap terlangar pokok bunga..... Mak.... tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau... Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar.. mak kiter menipu mak kan... ampun kan kiter.... Mak..... Jam 4.30 pagi ahad Bila tiba aja kat hospital.... nurse tengah balut mak dengan kain putih..... mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital... Mesti mak nampak abang cium dahi mak..... Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak.... Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu... mesti mak nampak semua tu kann...kann..kannn Mak tau tak.... Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter memandu dalam keadaan separuh sedar... Adik kat sebelah diam melayan perasann... Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini... jalan di depan pun rasa makin kelam..... airmata dah tak mampu di tahan.... Masa tu seandainya apa2 terjadi di jalan itu kiter rela... Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... di sebab kan pagi masih awal jadi jalan tu lenggang.. kosong....sekosong hati ini..... Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasana nya..... terasa syahdu dan sayu gitu...dinginnnn.... Mak..... Jam 11.00 pagi mak di mandi kan.... Anak2 mak yang pangku masa mak mandi.... Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak..... Kiter gosok kaki mak perlahan lahan..... Mak perasan tak...? Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter..... Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.." Bila makcik tu kata gitu... lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak.... Mak..... Sampai takat ini surat ni kiter tulis..... kiter nangis ni..... Ni kat opiss...baru pukul 7.08 pagi.... Takder orang lagi kat opis ni.....kiter sedih...kiter rindu kat mak..! Takpa la.....nanti bila kiter dah boleh sembahyang kiter baca yassin untuk mak... mak tunggu ya...! Mak.. Sebelum muka mak di tutup buat selama nya.... Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali terakhir.... Semua orang kata mak seolah2 senyum aja... Mak rasa tak.... masa tu kiter sentuh dahi mak.... kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk..... Kiter tak mampu nak cium mak... kiter tak daya.... Airmata kiter tak boleh tahan.... Jam 12 tengahari mak di turun kan dari rumah.... kaki kiter terus lemahh... dunia terasa berputar... tiba2 kiter rasa gelap... Jam 5.00 petang.... Bila terjaga kiter rasa kepala berdenyut denyut... badan terasa panas... mata semakin kecil... makk...anak mak demam nih..! Mak tauu...cuma kiter sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan... Akak kata kiter pengsan... Terkilan..terkilan sungguh terkilan... Kenapa kiter lemah..? kenapa anak mak yang lain tidak begitu..? kenapa adik boleh bertahan..?? Mak..... Hari2 kiter lalui tanpa keujudan mak lagi... Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata... Dan sampai satu tahap.... masa tu malam jumaat selepas maghrib... Selepas kiter baca yassin.... entah kenapa kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi... semakin kiter tenung terasa semakin sayu... tangisan tak dapat di bendung... Mak tauu...kiter cuba bertahan...memujuk diri sendiri tapi tak juga reda... Kiter rasa nak telefon mak... nak cakap dengan mak.... Mak...gila kah anak mak ini..???? Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong... Kiter cakap dengan kakak.. kiter nangis lagi... Puas la kakak memujuk kiter... Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..nanti kalau gini ajer, mak yang susah kat sana.." Dan akhirnya akak juga nangis..... Agaknya mak nampak adegan tu... sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh... mengharap sedekah dari anak2 nya... Mak tau tak... di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati... rasanyilu sangat.... menusuk nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni.... Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma... hanya sedekah al-fatihah kiter berikan..... Mak.... cukup la sampai sini dulu.... esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula.... Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih... pastu kawan kiter kabo.... hantar la kat Mymasjid.com tuuuu.... betul jugak..! Kiter cuma tau alamat ni aje... Takper yer mak... kiter kasi orang lain baca... Kiter stop dulu...sebab boss kiter dah maghi... akhir kata untuk mak...I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter... memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah.. sampai masuk universiti.. sampai kiter pandai mengoratt... sampai kiter kerja gomen.. sampai kiter pandai bertenettt gitu..... Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Iklan Teks:


PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
  • ntah2 pe

    Sampai stgh je aku bca..meleleh dh air mta ni..aduyai..pastu terpksa smbg dlm keadaan air mta terus kluar..

    Public CommentUserSampai stgh je aku bca..meleleh dh air mta ni..aduyai..pastu terpksa smbg dlm keadaan air mta terus kluar..
  • iMa

    huwaaa…. cdey… -_-”

    Public CommentUserhuwaaa.... cdey... -_-"
  • garu garuda

    MAK adalah segalanya… xkan pernah ada gantinya… bertabah la wahai hati..

    Public CommentUserMAK adalah segalanya... xkan pernah ada gantinya... bertabah la wahai hati..
  • toblerone

    makkk…pkataan mak je da buat aku melalak..bile sakit mak je risau kat kite..mak je tlg picit2 kpale kite..sedihnyeeee…makkkkkkkkkkkk
    sape yg bace kalau tak nangis tak taw la aku..hari kering rasenye =( =( =(

    Public CommentUsermakkk...pkataan mak je da buat aku melalak..bile sakit mak je risau kat kite..mak je tlg picit2 kpale kite..sedihnyeeee...makkkkkkkkkkkk sape yg bace kalau tak nangis tak taw la aku..hari kering rasenye =( =( =(
  • AdieqLa

    xtahan air mata meleleh gn hingus dh ni bila baca…

    Public CommentUserxtahan air mata meleleh gn hingus dh ni bila baca...
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1049863857 AZzma Nor

    (T___T)

    Public CommentUser(T___T)
  • http://www.facebook.com/zannni Muhammad Nor Zanni

    baru rangkap y pertama da kojol T___T

    Public CommentUserbaru rangkap y pertama da kojol T___T
myartis new logo kekal intim & bahagia2

Pilihan Kategori
PABM2014_300x250
myonlinemall new logo
MynewshubChannel-Youtube

 Subscribe in a reader

RSS FEED

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Alexa Rank


MyNewsHubSatu Perubahan Dalam Sajian Berita Online2014