MYNEWSHUB.MY - PORTAL BERITA ONLINE TERHANGAT MASA KINI!
Friday, April 18, 2014


Rebat RM200 Untuk Remaja

Bajet :Rebat RM200 Bagi Pembelian Telefon Pintar Untuk Belia

    September 28, 2012




KUALA LUMPUR – Golongan belia akan menikmati rebat sebanyak RM200 secara one-off atau bayar sekali bagi pembelian satu unit telefon mudah alih pintar 3G, yang bertujuan membuka akses untuk golongan itu kepada lebuh raya maklumat, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan hari ini.

Perdana Menteri berkata, pakej khas itu, yang akan diperkenalkan kerajaan dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan syarikat telekomunikasi, terbuka kepada belia berumur antara 21 hingga 30 tahun dengan pendapatan bulanan RM3,000 ke bawah.

“Sebanyak RM300 juta disediakan dan akan memanfaatkan 1.5 juta belia,” kata Najib yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Belanjawan 2013 di Dewan Rakyat, hari ini.

Najib berkata, kerajaan juga akan menganjurkan Festival Belia Putrajaya yang menjadi perhimpunan belia terbesar negara sempena perisytiharan 2013 sebagai Tahun Kesukarelaan Nasional.

Kementerian Belia dan Sukan sebelum ini berjaya mengumpulkan kehadiran 1.5 juta belia pada Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya pada Mei lepas.

Najib berkata, dalam usaha melahirkan generasi belia yang berpersonaliti tinggi, berintergriti, kreatif dan berinovasi, kerajaan melancarkan program Y-Creative yang melibatkan persatuan belia di seluruh negara.

Bagi mengiktiraf peranan belia dalam pembangunan negara, kerajaan akan melancarkan Pertandingan Lautan Biru 1Malaysia for Youth atau 1M4U bagi golongan itu mempersembah idea-idea kreatif dan inovatif menerusi pertandingan di peringkat tempatan, negeri dan kebangsaan.

“Tiga idea terbaik akan diberikan peruntukan daripada Dana Sukarelawan 1Malaysia,” kata Najib.

Katanya, bagi membantu usahawan muda dalam bidang informasi, komunikasi dan teknologi (ICT), sebuah yayasan dengan nama New Entrepreneur Foundation akan ditubuhkan dengan peruntukan permulaan sebanyak RM50 juta bagi program latihan dan bimbingan.

Selain itu, Young Entrepreneur Fund juga diwujudkan dengan peruntukan RM50 juta, disediakan oleh SME Bank.

Dana pinjaman mudah alih ini adalah untuk belia berumur 30 tahun ke bawah dengan subsidi kadar pinjaman sebanyak dua peratus dan had maksimum pinjaman sebanyak RM100 serta bayaran balik selama tujuh tahun. – BERNAMA

Bajet :Rebat RM200 Bagi Pembelian Telefon Pintar Untuk Beliahttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2012/09/images3.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2012/09/images3.jpg MyNewsHub
KUALA LUMPUR - Golongan belia akan menikmati rebat sebanyak RM200 secara one-off atau bayar sekali bagi pembelian satu unit telefon mudah alih pintar 3G, yang bertujuan membuka akses untuk golongan itu kepada lebuh raya maklumat, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan hari ini. Perdana Menteri berkata, pakej khas itu, yang akan...
KUALA LUMPUR - Golongan belia akan menikmati rebat sebanyak RM200 secara one-off atau bayar sekali bagi pembelian satu unit telefon mudah alih pintar 3G, yang bertujuan membuka akses untuk golongan itu kepada lebuh raya maklumat, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan hari ini. Perdana Menteri berkata, pakej khas itu, yang akan diperkenalkan kerajaan dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan syarikat telekomunikasi, terbuka kepada belia berumur antara 21 hingga 30 tahun dengan pendapatan bulanan RM3,000 ke bawah.<strong> </strong> <strong>"Sebanyak RM300 juta disediakan dan akan memanfaatkan 1.5 juta belia,"</strong> kata Najib yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Belanjawan 2013 di Dewan Rakyat, hari ini. Najib berkata, kerajaan juga akan menganjurkan Festival Belia Putrajaya yang menjadi perhimpunan belia terbesar negara sempena perisytiharan 2013 sebagai Tahun Kesukarelaan Nasional. Kementerian Belia dan Sukan sebelum ini berjaya mengumpulkan kehadiran 1.5 juta belia pada Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya pada Mei lepas. Najib berkata, dalam usaha melahirkan generasi belia yang berpersonaliti tinggi, berintergriti, kreatif dan berinovasi, kerajaan melancarkan program Y-Creative yang melibatkan persatuan belia di seluruh negara. Bagi mengiktiraf peranan belia dalam pembangunan negara, kerajaan akan melancarkan Pertandingan Lautan Biru 1Malaysia for Youth atau 1M4U bagi golongan itu mempersembah idea-idea kreatif dan inovatif menerusi pertandingan di peringkat tempatan, negeri dan kebangsaan. <strong></strong> <strong>"Tiga idea terbaik akan diberikan peruntukan daripada Dana Sukarelawan 1Malaysia," kata Najib.</strong> Katanya, bagi membantu usahawan muda dalam bidang informasi, komunikasi dan teknologi (ICT), sebuah yayasan dengan nama New Entrepreneur Foundation akan ditubuhkan dengan peruntukan permulaan sebanyak RM50 juta bagi program latihan dan bimbingan. Selain itu, Young Entrepreneur Fund juga diwujudkan dengan peruntukan RM50 juta, disediakan oleh SME Bank. Dana pinjaman mudah alih ini adalah untuk belia berumur 30 tahun ke bawah dengan subsidi kadar pinjaman sebanyak dua peratus dan had maksimum pinjaman sebanyak RM100 serta bayaran balik selama tujuh tahun. - <strong>BERNAMA</strong>

Iklan Teks:


PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
  • http://www.facebook.com/people/Aliff-Ridzwan/1742237952 Aliff Ridzwan

    saya sbg seorang belia mengatkan yg bujet ini antara yg paling karut

    Public CommentUsersaya sbg seorang belia mengatkan yg bujet ini antara yg paling karut
  • tokey tin cola

    undiku sdh berpaling menyokong umno coz dpt hp 3g free…uhuk2 wekk

    Public CommentUserundiku sdh berpaling menyokong umno coz dpt hp 3g free...uhuk2 wekk
  • Eddie

    1.5 jx 200 should be 3ratus juta..
    KALAULAH
    duit nie dapat dibelanjakan tuk melabur dalam company telefon pintar
    dan cip silikon Malaysia supaya dapat menghasilkan telefon pintar yang
    lebih murah kan jauh lebih bagus.. tak perlu jenama, asal quality tinggi
    dengan harga berpatutan.. bukan sahaja dapat membuka peluang kerja tapi
    dapat tingkatkan kemahiran dan bangunkan teknologi. Lihatlah bagaimana
    India boleh menghasilkan tablet murah untuk rakyatnyer . Tidak seperti
    company teknologi Malaysia yang hidup segan mati tak mahu..
    Bajet kali nie obvious nak pancing undi..

    Public CommentUser1.5 jx 200 should be 3ratus juta.. KALAULAH duit nie dapat dibelanjakan tuk melabur dalam company telefon pintar dan cip silikon Malaysia supaya dapat menghasilkan telefon pintar yang lebih murah kan jauh lebih bagus.. tak perlu jenama, asal quality tinggi dengan harga berpatutan.. bukan sahaja dapat membuka peluang kerja tapi dapat tingkatkan kemahiran dan bangunkan teknologi. Lihatlah bagaimana India boleh menghasilkan tablet murah untuk rakyatnyer . Tidak seperti company teknologi Malaysia yang hidup segan mati tak mahu.. Bajet kali nie obvious nak pancing undi..
  • anon

    Bro. Wa setuju gila dgn lu. Mmg terbaik idea lu. Lg satu iphone 5 tu 4g. Dapat rebet ke?

    Public CommentUserBro. Wa setuju gila dgn lu. Mmg terbaik idea lu. Lg satu iphone 5 tu 4g. Dapat rebet ke?
  • http://www.facebook.com/PenyamunLongRanger Poye Rockers

    ko nk beli ka hp jenama malaysia?
    yg ada skrng ni pn blum tntu ko.akn beli…

    Public CommentUserko nk beli ka hp jenama malaysia? yg ada skrng ni pn blum tntu ko.akn beli...
  • http://www.facebook.com/PenyamunLongRanger Poye Rockers

    jnji lu ada duit nk tmbah baki harga selepas rabat tu…

    Public CommentUserjnji lu ada duit nk tmbah baki harga selepas rabat tu...
  • http://www.facebook.com/azwanbinmathussin Wan Azwan Wan Hussin

    setiap manusia ada pendapat masing2… ada yng suke ada yng x.. ada yng bajet bgus.. seperti komen2 kat bawah nie..

    Public CommentUsersetiap manusia ada pendapat masing2... ada yng suke ada yng x.. ada yng bajet bgus.. seperti komen2 kat bawah nie..
  • anti poyo

    itulah pasal. sembang lebat je dorang ni. even kalau keluarkan yang local pon entah beli atau tak

    Public CommentUseritulah pasal. sembang lebat je dorang ni. even kalau keluarkan yang local pon entah beli atau tak
  • Yad

    its ok. tak nak tak payah ambik.

    Public CommentUserits ok. tak nak tak payah ambik.
  • anon

    wa xyah rebet pun wa boleh beli. Cuma wa nak tau iphone 5 n sgs3 dpt rebet ke? Dua2 hp 4g.

    Public CommentUserwa xyah rebet pun wa boleh beli. Cuma wa nak tau iphone 5 n sgs3 dpt rebet ke? Dua2 hp 4g.
  • anon

    Kalau hp keluaran malaysia setanding iphone wa beli. Xyah iphone la, setanding sgs2 pun wa beli. Yg ada skg level ape?

    Public CommentUserKalau hp keluaran malaysia setanding iphone wa beli. Xyah iphone la, setanding sgs2 pun wa beli. Yg ada skg level ape?
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000618639549 Aizat Muslimin

    setuju dgn pendapat kamu

    Public CommentUsersetuju dgn pendapat kamu
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000618639549 Aizat Muslimin

    ada ke hp pintar rm200? :P

    Public CommentUserada ke hp pintar rm200? :P
  • mak jemah

    x paham r pasal phone nih.. anyone, please explain secara detail ..

    Public CommentUserx paham r pasal phone nih.. anyone, please explain secara detail ..
  • http://www.facebook.com/hyuga.rahmad.neiji Rahmad Ismail

    wow…

    Public CommentUserwow...
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001485382706 El Tiger

    apasal la taknak kurangkan harga keta.. smartphone skrg semua dah mampu milik…

    Public CommentUserapasal la taknak kurangkan harga keta.. smartphone skrg semua dah mampu milik...
  • aina ann

    mengarut je..emmm kn blh bli sndri..lg pn ada ke hp pintar rm200?bazir duit..baik bg kt fakir2 miskin..brcahaya skit hdp mereka..

    Public CommentUsermengarut je..emmm kn blh bli sndri..lg pn ada ke hp pintar rm200?bazir duit..baik bg kt fakir2 miskin..brcahaya skit hdp mereka..
  • Wakaka

    facepalm…. 3g, 4g tu signal internet jer. iPhone 5 dgn S3 tu 4g LTE, kt malaysia cuma ade 4g wimax. So kt malaysia iPhone 5 dengan S3 still kne gne 3g.

    Public CommentUserfacepalm.... 3g, 4g tu signal internet jer. iPhone 5 dgn S3 tu 4g LTE, kt malaysia cuma ade 4g wimax. So kt malaysia iPhone 5 dengan S3 still kne gne 3g.
  • Wakaka

    Mcm kete la, middle class beli proton buatan Malaysia… yg kaya beli kete import. Jgn asyik pikir diri sendiri, pikir untk smua org, klau ada buatan malaysia, mesti rmai yg pkai.

    Public CommentUserMcm kete la, middle class beli proton buatan Malaysia... yg kaya beli kete import. Jgn asyik pikir diri sendiri, pikir untk smua org, klau ada buatan malaysia, mesti rmai yg pkai.
  • saipulbaukari

    awwwwwwwwwwww abg najib janji nak belikan i smartphone, tab baru lepas kenakan anwar. walaupun misi kita gagal tp sampai sekarang tak dapat lagi. janji dicapati konon. uhuk uhuk awwwwwwwwwwww!

    Public CommentUserawwwwwwwwwwww abg najib janji nak belikan i smartphone, tab baru lepas kenakan anwar. walaupun misi kita gagal tp sampai sekarang tak dapat lagi. janji dicapati konon. uhuk uhuk awwwwwwwwwwww!
  • byt

    duit tu cane nak dapat….minta kat tuan kedai ke

    Public CommentUserduit tu cane nak dapat....minta kat tuan kedai ke
  • Wakaka

    :facepalm:
    Mcm krete proton la, yg marhaen beli local pye kete, yg loaded beli kete import. Jgn dok asyik pikir diri sendiri, tau la kaya boleh beli iPhone dua tiga bijik. Cbe la pikir secara meyeluruh sket.

    Rakyat kte pun stu, bkn nk sokong pengeluaran negara, ptutnye kte sokong produk negara x kira bagus ke x, bru negara maju. Dok bangga dengan produk import pasai pe? Bkn kte pn yg kaye.

    Kalau produk kte bagus, boleh eksport luar tambah pendapatan tau, tp mcm mne nk bagus rakyat sendiri pun x skong. Kluar produk tempatan bru semua ktuk je, pastu dok bangge dgn brg2 import…

    Public CommentUser:facepalm: Mcm krete proton la, yg marhaen beli local pye kete, yg loaded beli kete import. Jgn dok asyik pikir diri sendiri, tau la kaya boleh beli iPhone dua tiga bijik. Cbe la pikir secara meyeluruh sket. Rakyat kte pun stu, bkn nk sokong pengeluaran negara, ptutnye kte sokong produk negara x kira bagus ke x, bru negara maju. Dok bangga dengan produk import pasai pe? Bkn kte pn yg kaye. Kalau produk kte bagus, boleh eksport luar tambah pendapatan tau, tp mcm mne nk bagus rakyat sendiri pun x skong. Kluar produk tempatan bru semua ktuk je, pastu dok bangge dgn brg2 import...
  • Wakaka

    saya sbg belia lg ske free education ;)

    Public CommentUsersaya sbg belia lg ske free education ;)
  • facepalm

    rebat rm200…part mana kat ayat ni yg ang xpaham…??haduhhhh..noob!

    Public CommentUserrebat rm200...part mana kat ayat ni yg ang xpaham...??haduhhhh..noob!
  • http://www.facebook.com/people/Muhamad-Hanif/100000905463509 Muhamad Hanif

    bajet murahan pancing undi…short team nya budget … Jib da pening tu

    Public CommentUserbajet murahan pancing undi...short team nya budget ... Jib da pening tu
  • http://www.facebook.com/pokmat.kite EN Falah

    tahun lepas krg kan cukai pakain dalam,thn ni bg rebat telefon..xde faedah lgsg..utk kroni2 aje

    Public CommentUsertahun lepas krg kan cukai pakain dalam,thn ni bg rebat telefon..xde faedah lgsg..utk kroni2 aje
  • sd

    ko ni x bsyukur btul..apa yg tuhan bg…asyik2 bpolitik…ko p mampus lg bgus la

    Public CommentUserko ni x bsyukur btul..apa yg tuhan bg...asyik2 bpolitik...ko p mampus lg bgus la
  • yu

    apa yg ko ckap ni…xda faedah ko kata..ko ni bodoh ka bangang…ooo..may be ko ni masih tadika lg cbb x tahu nk bzakan yg mna faedah n yg mna x berfaedah

    Public CommentUserapa yg ko ckap ni...xda faedah ko kata..ko ni bodoh ka bangang...ooo..may be ko ni masih tadika lg cbb x tahu nk bzakan yg mna faedah n yg mna x berfaedah
  • hjui

    klau x nk x pyah la dok cbuk bdoh btoll ko ni..p men jau2 la..aq nk bnda ni..klau bnda fmily kau ada..gtaw mreka buang ja…faham ke x…

    Public CommentUserklau x nk x pyah la dok cbuk bdoh btoll ko ni..p men jau2 la..aq nk bnda ni..klau bnda fmily kau ada..gtaw mreka buang ja...faham ke x...
  • penentang komen

    bodohhhhhhhhhhh…..ckap 2 biar elok ckit stg kot msuk lubang tandas…x suka x yah komen faham..lbihbek ko buka sluar ko bg dye jolok jubur ko

    Public CommentUserbodohhhhhhhhhhh.....ckap 2 biar elok ckit stg kot msuk lubang tandas...x suka x yah komen faham..lbihbek ko buka sluar ko bg dye jolok jubur ko
  • http://www.facebook.com/eddie.saiful.1 Eddie Saiful

    makin sosial la belia jawabnya .. kan bagus kalau bajet ni di salurkan kpd pendidikan , anak yatim ke .. huhuhu

    Public CommentUsermakin sosial la belia jawabnya .. kan bagus kalau bajet ni di salurkan kpd pendidikan , anak yatim ke .. huhuhu
  • anon

    aku sokong produk tempatan kalau kualiti setanding dgn yg import. nak org sokong tapi produk hampeh. facepalm.

    Public CommentUseraku sokong produk tempatan kalau kualiti setanding dgn yg import. nak org sokong tapi produk hampeh. facepalm.
  • Pemandu Bas Mini

    Mentaliti orang sekarang. kalau dah cap Malaysia ada korang nak beli ke? tgklah proton & produa. sampai skrg x habis² korang kutuk. Aku pakai Wira model 1997 rilek je sampai skrg..

    Public CommentUserMentaliti orang sekarang. kalau dah cap Malaysia ada korang nak beli ke? tgklah proton & produa. sampai skrg x habis² korang kutuk. Aku pakai Wira model 1997 rilek je sampai skrg..
  • мя. кяαв’ѕ ємρℓσуєє

    *term

    Public CommentUser*term
  • мя. кяαв’ѕ ємρℓσуєє

    HAHAHA…saipulbaukari ni tak reti2 bahasa..pegi main jauh2 la

    Public CommentUserHAHAHA...saipulbaukari ni tak reti2 bahasa..pegi main jauh2 la
  • ntah2 pe

    tahun depan beli hp 1 lagi lh..dpt rebat RM200..wahahaha..

    Public CommentUsertahun depan beli hp 1 lagi lh..dpt rebat RM200..wahahaha..
myartis new logo kekal intim & bahagia2

Pilihan Kategori
PABM2014_300x250
myonlinemall new logo
MynewshubChannel-Youtube

 Subscribe in a reader

RSS FEED

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Alexa Rank


MyNewsHubSatu Perubahan Dalam Sajian Berita Online2014