MYNEWSHUB.MY - PORTAL BERITA ONLINE TERHANGAT MASA KINI!
Wednesday, April 23, 2014


Macam Mana Betulkan Kesalahan English?

Macam Mana Betulkan Kesalahan English?

  May 16, 2012
Perkembangan tahap pendidikan yang semakin memberangsangkan sekarang ini memerlukan setiap rakyat di negara kita menguasai pelbagai bidang.

Termasuklah dengan kebolehan untuk bertutur dalam berbagai-bagai bahasa terutama sekali kebolehan menguasai Bahasa Inggeris.

Tetapi, sekarang ini, ramai di kalangan kita yang tidak sedar sering melakukan kesalahan tatabahasa atau ‘grammar’ dalam Bahasa Inggeris ketika bertutur walaupun kesalahannya adalah kecil.

Jadi, tidakkah kita teringin untuk membetulkan kesalahan pertuturan Bahasa Inggeris kita supaya pendengar tidak tersalah tafsir maksud percakapan kita?

Mudah sahaja!

Astro baru sahaja melancarkan sebuah sitkom berbentuk pelajaran kepada orang ramai iaitu ‘Oh My English’ yang disiarkan menerusi saluran Astro TVIQ.

Sitkom yang berbentuk santai dan menarik itu akan ditayangkan secara rasmi bermula pada 20 Mei ini, setiap Ahad pada jam 10 pagi.

Turut ditampilkan beberapa artis terkenal dalam ‘Oh My English’ seperti Adibah Noor, Izara Aisyah, Pelawak Os, Ezlisa Loy dan ramai lagi yang menceritakan senario masyarakat apabila bercakap dalam Bahasa Inggeris.

Dalam sitkom itu, ia sedikit sebanyak memaparkan tentang tabiat seharian kita yang suka bertutur atau ‘speaking’ dengan tidak betul.

Sitkom itu juga sesuai di tonton oleh anak-anak kecil yang ingin mempelajari Bahasa Inggeris.

Jadi, bagi anda yang teringin mengetahui sama ada Bahasa Inggeris anda terbaik atau tidak, bolehlah menonton sitkom tersebut atau melayari laman http://www.ohmyenglish.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Tak salahkan untuk kita perbaiki Bahasa Inggeris kita?

Oleh: NAIMAH SHAARI

Macam Mana Betulkan Kesalahan English?http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2012/05/Oh-My-English.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2012/05/Oh-My-English-150x150.jpg MyNewsHub
Perkembangan tahap pendidikan yang semakin memberangsangkan sekarang ini memerlukan setiap rakyat di negara kita menguasai pelbagai bidang. Termasuklah dengan kebolehan untuk bertutur dalam berbagai-bagai bahasa terutama sekali kebolehan menguasai Bahasa Inggeris. Tetapi, sekarang ini, ramai di kalangan kita yang tidak sedar sering melakukan kesalahan tatabahasa atau ‘grammar’ dalam Bahasa Inggeris ketika...
Perkembangan tahap pendidikan yang semakin memberangsangkan sekarang ini memerlukan setiap rakyat di negara kita menguasai pelbagai bidang. Termasuklah dengan kebolehan untuk bertutur dalam berbagai-bagai bahasa terutama sekali kebolehan menguasai Bahasa Inggeris. Tetapi, sekarang ini, ramai di kalangan kita yang tidak sedar sering melakukan kesalahan tatabahasa atau ‘grammar’ dalam Bahasa Inggeris ketika bertutur walaupun kesalahannya adalah kecil. Jadi, tidakkah kita teringin untuk membetulkan kesalahan pertuturan Bahasa Inggeris kita supaya pendengar tidak tersalah tafsir maksud percakapan kita? Mudah sahaja! Astro baru sahaja melancarkan sebuah sitkom berbentuk pelajaran kepada orang ramai iaitu ‘Oh My English’ yang disiarkan menerusi saluran Astro TVIQ. Sitkom yang berbentuk santai dan menarik itu akan ditayangkan secara rasmi bermula pada 20 Mei ini, setiap Ahad pada jam 10 pagi. Turut ditampilkan beberapa artis terkenal dalam ‘Oh My English’ seperti Adibah Noor, Izara Aisyah, Pelawak Os, Ezlisa Loy dan ramai lagi yang menceritakan senario masyarakat apabila bercakap dalam Bahasa Inggeris. Dalam sitkom itu, ia sedikit sebanyak memaparkan tentang tabiat seharian kita yang suka bertutur atau ‘speaking’ dengan tidak betul. Sitkom itu juga sesuai di tonton oleh anak-anak kecil yang ingin mempelajari Bahasa Inggeris. Jadi, bagi anda yang teringin mengetahui sama ada Bahasa Inggeris anda terbaik atau tidak, bolehlah menonton sitkom tersebut atau melayari laman http://www.ohmyenglish.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut. Tak salahkan untuk kita perbaiki Bahasa Inggeris kita? <object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/K8x9tjiHZu4?version=3&hl=en_US&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/K8x9tjiHZu4?version=3&hl=en_US&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object> Oleh: NAIMAH SHAARI

Iklan Teks:


PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
 • cherayna

  learn from mistakes……..it’s okay speak english more often to improve our english

  Public CommentUserlearn from mistakes........it's okay speak english more often to improve our english
 • sabrina sarah

  borrow meeeeeeeeeeeeeeeeee

  Public CommentUserborrow meeeeeeeeeeeeeeeeee


MyNewsHubSatu Perubahan Dalam Sajian Berita Online2014