Monday, April 14, 2014


Bila Laungan Azan Bergema Di Gereja...

Bila Laungan Azan Bergema Di Gereja…

    February 1, 2012




Pernahkah anda terfikir bahawa laungan azan akan berkumandang di dalam gereja?

Sewaktu menonton video yang bertajuk, ‘Unity Humanity For Peace’ di YouTube, penulis agak tertarik dengan ucapan seorang paderi yang berada di dalam sebuah gereja yang mengajak manusia untuk sentiasa mengekalkan keamanan di dunia dan mengharapkan rahmat dari Tuhan dalam setiap agama.

Lebih mengharukan, setelah selesai memberikan ucapan pembukaannya, laungan azan berkumandang di dalam gereja itu!

Malah, laungan azan yang merdu itu turut disertakan dengan maknanya sekali dalam klip berkenaan.

Azan itu dilaungkan oleh seorang pemuda beragama Islam, Ben Youcef yang juga seorang pelakon dan model.

Dia banyak terlibat dalam kegiatan dakwah.

Ketika azan dilaungkan oleh Ben Youcef, semua yang berada di dalam gereja itu tunduk dan duduk diam tanda hormat terhadap laungan azan yang menandakan kebesaran dan kesucian agama Islam.

Ia dirakamkan sewaktu berlangsungnya dialog antara agama yang dihadiri puak Yahudi, penganut Kristian dan juga penganut Islam di sebuah gereja dekat Universiti Southern California tahun lalu.

Menyingkap kisah hidup Ben Youcef, pemuda ini dilahirkan di Algeria dan telah melanjutkan pelajarannya ke London dengan mengambil jurusan pengurusan perniagaan serta mendalami ilmu teater.

Semenjak itu, Ben Youcef telah berkecimpung dalam dunia model selama hampir dua tahun dan banyak terlibat dalam dunia pengiklanan di New York.

Memetik kata-katanya di laman peribadi rasmi miliknya, www.benyoucef.com, objektifnya menjadi seorang pelakon adalah untuk membawa pemahaman yang baru iaitu budaya Timur Tengah ke seluruh dunia.

Dengan rasa rendah diri, Ben Youcef mengakui masih mengekalkan cara hidup yang sederhana supaya semua manusia dapat melihat keikhlasan dan kejujuran dalam memperjuangkan seni Islam yang dibawa olehnya – Oleh NAIMAH SHAARI

 

Bila Laungan Azan Bergema Di Gereja…http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2012/02/safe_image.php_.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2012/02/safe_image.php_-150x150.jpg MyNewsHub
Pernahkah anda terfikir bahawa laungan azan akan berkumandang di dalam gereja? Sewaktu menonton video yang bertajuk, ‘Unity Humanity For Peace’ di YouTube, penulis agak tertarik dengan ucapan seorang paderi yang berada di dalam sebuah gereja yang mengajak manusia untuk sentiasa mengekalkan keamanan di dunia dan mengharapkan rahmat dari Tuhan dalam...
Pernahkah anda terfikir bahawa laungan azan akan berkumandang di dalam gereja? Sewaktu menonton video yang bertajuk, ‘Unity Humanity For Peace’ di YouTube, penulis agak tertarik dengan ucapan seorang paderi yang berada di dalam sebuah gereja yang mengajak manusia untuk sentiasa mengekalkan keamanan di dunia dan mengharapkan rahmat dari Tuhan dalam setiap agama. Lebih mengharukan, setelah selesai memberikan ucapan pembukaannya, laungan azan berkumandang di dalam gereja itu! Malah, laungan azan yang merdu itu turut disertakan dengan maknanya sekali dalam klip berkenaan. Azan itu dilaungkan oleh seorang pemuda beragama Islam, Ben Youcef yang juga seorang pelakon dan model. Dia banyak terlibat dalam kegiatan dakwah. Ketika azan dilaungkan oleh Ben Youcef, semua yang berada di dalam gereja itu tunduk dan duduk diam tanda hormat terhadap laungan azan yang menandakan kebesaran dan kesucian agama Islam. Ia dirakamkan sewaktu berlangsungnya dialog antara agama yang dihadiri puak Yahudi, penganut Kristian dan juga penganut Islam di sebuah gereja dekat Universiti Southern California tahun lalu. Menyingkap kisah hidup Ben Youcef, pemuda ini dilahirkan di Algeria dan telah melanjutkan pelajarannya ke London dengan mengambil jurusan pengurusan perniagaan serta mendalami ilmu teater. Semenjak itu, Ben Youcef telah berkecimpung dalam dunia model selama hampir dua tahun dan banyak terlibat dalam dunia pengiklanan di New York. Memetik kata-katanya di laman peribadi rasmi miliknya, <a href="http://www.benyoucef.com/" target="_blank">www.benyoucef.com</a>, objektifnya menjadi seorang pelakon adalah untuk membawa pemahaman yang baru iaitu budaya Timur Tengah ke seluruh dunia. Dengan rasa rendah diri, Ben Youcef mengakui masih mengekalkan cara hidup yang sederhana supaya semua manusia dapat melihat keikhlasan dan kejujuran dalam memperjuangkan seni Islam yang dibawa olehnya - Oleh <strong>NAIMAH SHAARI</strong>   <object width="420" height="315" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0"><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/6C5Dc7oz7vk?version=3&hl=en_US&rel=0" /><param name="allowfullscreen" value="true" /><embed width="420" height="315" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/6C5Dc7oz7vk?version=3&hl=en_US&rel=0" allowFullScreen="true" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" /></object>

Iklan Teks:


PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
  • ape2 ntah

    gmbr kt blog dia seksi2..pastu da plak gambr dgn mpuan..aik???

    Public CommentUsergmbr kt blog dia seksi2..pastu da plak gambr dgn mpuan..aik???
  • Muazanas

    Akhirnya anak2 kita akan berfikir semua agama adalah sama!

    Public CommentUserAkhirnya anak2 kita akan berfikir semua agama adalah sama!
  • Ustaz Syahmi Amin

    jangan pandai2 ckap itu lah ini lah ….. jangan main teka jerr

    Public CommentUserjangan pandai2 ckap itu lah ini lah ..... jangan main teka jerr
  • Ustaz Syahmi Amin

    eh , ce tengok blog die…ade gambar lucah , ade tatoo ‘ la ilaha illa llah muhammad rasullu llah’ inikah yang dinamakan islam?

    Public CommentUsereh , ce tengok blog die...ade gambar lucah , ade tatoo ' la ilaha illa llah muhammad rasullu llah' inikah yang dinamakan islam?
  • Dekar!

    Lebih baik diam daripada berkata – kata. :-)

    Public CommentUserLebih baik diam daripada berkata - kata. :-)
  • Dani74

    Hahaha..dah2 lah tu..org Melayu Malaysia ni tau cakap je tapi xserupa bikin..ntah2 org yg dok kutuk mamat dalam video tu pon jgn kata puasa, solat 5 waktu pon belum tentu cukup lps tu dok bising ckp dia ni salah, dia ni berdosa..mana kau tau dia buat salah ke x? Kau tu tuhan ke nak menilai buruk baik org..samada dia buat salah atau x biar lah ALLAH yg menentukannya..kita diam2 je la, hayati suara azan dia..sekurang-kurangnya dia berusaha utk menunjukkan keindahan Islam ke seluruh dunia..ini juga adalah first step dalam berdakwah..

    Public CommentUserHahaha..dah2 lah tu..org Melayu Malaysia ni tau cakap je tapi xserupa bikin..ntah2 org yg dok kutuk mamat dalam video tu pon jgn kata puasa, solat 5 waktu pon belum tentu cukup lps tu dok bising ckp dia ni salah, dia ni berdosa..mana kau tau dia buat salah ke x? Kau tu tuhan ke nak menilai buruk baik org..samada dia buat salah atau x biar lah ALLAH yg menentukannya..kita diam2 je la, hayati suara azan dia..sekurang-kurangnya dia berusaha utk menunjukkan keindahan Islam ke seluruh dunia..ini juga adalah first step dalam berdakwah..
  • Wasuede

    i dont know about this..nk komen mcm mana ye? kalau tgk video ni..mmg terharu. tapi bila view profile mamat model ni , rasa ragu2 .. tanda akhir zaman , bila seseorang yang buruk tingkah lakunya diangkat martabatnya dan diberikan kedudukan tinggi. andai mamat ni betol2 nk tunjuk contoh baik dlm islam , tukarlah kerjaya dia..jadi panyampai dakwah sepenuh masa. bukan half modelling..(menampakkan aurat lelaki) … diharap tk ada propaganda dlm mengambil pendekatan mendekati Islam dan seterusnya menghancurkan Islam di akhir zaman ni..wallahualam..

    Public CommentUseri dont know about this..nk komen mcm mana ye? kalau tgk video ni..mmg terharu. tapi bila view profile mamat model ni , rasa ragu2 .. tanda akhir zaman , bila seseorang yang buruk tingkah lakunya diangkat martabatnya dan diberikan kedudukan tinggi. andai mamat ni betol2 nk tunjuk contoh baik dlm islam , tukarlah kerjaya dia..jadi panyampai dakwah sepenuh masa. bukan half modelling..(menampakkan aurat lelaki) ... diharap tk ada propaganda dlm mengambil pendekatan mendekati Islam dan seterusnya menghancurkan Islam di akhir zaman ni..wallahualam..
  • ct

    yg ko nie jack ini hal pon boleh politik gak ker….apa ko igt org umno x semua nyer kafir ker..ckp ikut sdap mulut jew…ko sokong apa pas…bagus sgt nik aziz kena soal mati sok sder pengikut mcm ko nie..apa beza nyer ko ngan org kafir kalo dok kutuk org nie…berlagak lebih tahu dari allah…subhannallah…

    Public CommentUseryg ko nie jack ini hal pon boleh politik gak ker....apa ko igt org umno x semua nyer kafir ker..ckp ikut sdap mulut jew...ko sokong apa pas...bagus sgt nik aziz kena soal mati sok sder pengikut mcm ko nie..apa beza nyer ko ngan org kafir kalo dok kutuk org nie...berlagak lebih tahu dari allah...subhannallah...
  • ja’a

    mrtopex90 tulis tu bukan pada yg azan tu.. tapi yg tulis post ni (Fiqtaekwondoitf )..

    Public CommentUsermrtopex90 tulis tu bukan pada yg azan tu.. tapi yg tulis post ni (Fiqtaekwondoitf )..
  • ja’a

    pelik gak.. tatu dia tulis la ilahaillah…………………. hmmmm

    Public CommentUserpelik gak.. tatu dia tulis la ilahaillah...................... hmmmm


MyNewsHubSatu Perubahan Dalam Sajian Berita Online2014